PRINCE2 is stervende

Ik ben me bewust dat vergelijkingen vaak mank gaan. Maar toen Axelos PRINCE2  van de Britse overheid kocht voor vele honderden miljoenen ponden leek dat sterk op de Telegraaf die eens Hyves kocht om er daarna achter te komen dat Hyves al aan het sterven was.

Ooit was PRINCE2 een groot, vooral commercieel succes, massaal – met name in de IT – gingen we de methode toepassen, we deden de simpele Foundation examens, daarna de wat moeilijkere Practitioner. Die om het commercieel nog aantrekkelijker te maken iets eenvoudiger werden gemaakt na verloop van tijd. Het IT label werd er afgesloopt om het nog meer te verkopen. Tezamen met het waterval faseringsprincipe bleek het een dodelijke combinatie te zijn, die velen van het plezier in het werken in projecten heeft beroofd. Daarnaast heeft het de Nederlandse taal verziekt met woorden als PID, BUSINESSCASE (als Nederlandse vertaling van business case), SENIOR GEBRUIKER, SENIOR LEVERANCIERS, EXECUTIVE, P3O en ga zo maar even door. Ooit zal men de bedenkers aan de verkeerde kant van de geschiedenis plaatsen.

Maar er is hoop. PRINCE2 is stervende, ook de poging enige tijd geleden om met een PRINCE2 Agile te komen, is slechts een medicijn om het leven te rekken van een methode die net zo’tweresucceskans heeft als een doorsnee placebo. Veel bestuurders van grote organisaties beseffen dat het weghalen van afdelingsmuren, het samenstellen van multi-disciplinaire teams, het wegnemen van belemmeringen veel van de PRINCE2 projectmanagers overbodig maakt. Hierdoor zal ook de methode niet meer nodig zijn. SCRUM en SAFe vervangen de hele PRINCE2 familie (MSP en P3O) en naar alle waarschijnlijkheid zal de methode dit decennium nog de laatste adem uitblazen. Om eerlijk te zijn, ik zal er geen traan om laten. 

Een nieuwe generatie is opgestaan die zich committeert om dingen van waarde te leveren, die agile principes pragmatisch zal toepassen om anderen succesvol te maken en daardoor zelf succesvol te zijn. De agile filosofie haalt het project uit het team en waar geen project is daar hebben we PRINCE2 ook niet meer nodig.