Goed, beter, best practices in projectmanagement

Dit is een blog in de categorie Lao Tze, waarin ik reflecteer aan de hand van de tau te tsjing. Het achtste plankje, dat ik nu lees, bevat zoveel best practice voor projectmanagement dat ik hier meerdere blogs over ga schrijven. Deze eerste gaat over onze fixatie op die best practice. Want best begint met goed, maar de vraag is wel: “Wat is goed?”  Is dit een vaktechnische vraag? Over welke technieken of een over welke stijl van leidinggeven het meest succesvol is? We horen verhalen over falende projecten. We komen met de een na de andere innovatieve oplossing, om aan het einde van de cyclus weer opnieuw te beginnen. Besef dat Waterval eens een oplossing was, net zoals Agile dat eens zal zijn. Ik denk dat het zoeken niet naar goed of best projectmanagement practice zou moeten zijn, maar gewoon naar goed.

De tau te tsjing zegt: De hoogste goedheid is als het water. Water is een weldaad voor alle dingen, maar twist nooit. Het woont in plaatsen die anderen verachten.

De zoektocht naar de goede praktijk voor projectmanagement eindigt bij goedheid, niet bij projectmanagement. Goedheid is een weldaad, en vindt overal een toepassing. Denk je nu eens in, vergeet alle sociale en technische vaardigheden en concentreer je op goedheid. Is dat niet de essentie van:

  • Een analyse van de belanghebbenden.
  • Het opstellen van een lijst met eisen en wensen.
  • Het maken van een haalbare planning.
  • Het doen van een risicoanalyse.
  • Je leiderschapsstijl aanpassen aan de situaties.
  • Mensen motiveren om een extra mijl te gaan.
  • Het oplossen van een conflict.
  • Je houden aan wet en regelgeving?

Projecten falen niet door technieken, maar door de houding van mensen, door eigen belang, door een gebrek aan goedheid. Begrijp me niet verkeerd zowel sociale als technische vaardigheden zijn belangrijk. Maar goedheid is het fundament waarop deze effectief kunnen zijn. Ik begrijp niet hoe mensen dat op hun werk kunnen vergeten, ze doen elkaar dingen aan, die, wanneer ze ding privé zouden doen, al hun naasten weg zou jagen.

Wil jij een goede, misschien wel de beste projectmanager worden. Concentreer je dan op goedheid, wat dat betekent, dan staat in de volgende blog in deze categorie.