Hoe manage je een complex project?

Twee stellingen:

  • Stelling 1: de meeste successen in je leven zijn meer geluk dan wijsheid.
  • Stelling 2: de inbreng van de projectmanager wordt minder belangrijk naarmate het project complexer is.

Ik beargumenteer achtereenvolgens de eerste stelling om daarna uit te leggen dat de twee daaruit een gevolg is en besluit met een antwoord op de vraag waarmee ik deze blog begonnen ben.

Wanneer je hun persoonlijke verhalen leest dan kom je soms mensen tegen die zoveel pech hebben dat je er naar van wordt. Je prijst jezelf gelukkig dat het jou niet is overkomen. Je hoort van verhalen waarin beide ouders kort na elkaar sterven aan een ongeneeslijke ziekte en een gezin met jonge kinderen achterlaten. Of een ernstig verkeersongeluk waarin een vrouw haar man en twee kinderen verliest, hoe pak je dan je leven weer op? De vijftig plusser die zijn baan verliest en niet meer aan de bak komt. Pech, botte pech. Mensen aan de verkeerde kant van het onzekerheidspectrum tegenover de mensen die wel geluk hebben gehad. Dat is immers hoe onzekerheid werkt. De meeste grote successen zijn daarom meer geluk dan wijsheid, je hebt wel wat beperkte invloed gehad, maar over het algemeen was het geluk. Dat is mijn argument voor de eerste stelling. Voordat ik de tweede behandel, een tussenstelling:

  • Stelling 1a: des te voorspelbaarder de situatie, des te meer je deze kunt beïnvloeden.

Wat is onzekerheid? Dat is de mate waarin de toekomst te voorspellen en te beïnvloeden is. Daarom doen we risicomanagement. Naarmate we in staat zijn voldoende risico’tain’tte voorzien en te verkleinen kunnen we succes beïnvloeden. Omgekeerd, naarmate een situatie onvoorspelbaarder is, is deze ook minder te beïnvloeden. Hierdoor heeft een projectmanager minder invloed op de loop der dingen als iets complex is.

Wat is complexiteit? Daar zijn veel definities over. Maar voor mij is een situatie complex wanneer er (te) veel onzekere factoren zijn die de uitkomst beïnvloeden. Wanneer nu zowel de binnen- als de buitenkant moeilijk te beïnvloeden is, dan neemt de invloed van het individu ook af en daarmee ook die van de projectmanager. Dat brengt ons op de tweede stelling: de impact van een projectmanager op succes is bij complexe projecten minder groot dan we vaak denken.

Hoe manage je nu een complex project?

Met geluk, heel veel geluk!