En dan zijn er de mensen die denken dat je #agile moet uitrollen of implementeren 

Een zeer negatief getinte blog over een mislukte uitrol van Agile (met een hoofdletter) zette me aan het denken. Wat is het toch dat mensen agile (zonder hoofdletter) zien als een methode die je uit moet rollen. Wat maakt het toch dat wij, in Nederland, denken dat er zoiets is als een best-practice die we moeten implementeren om succesvol te zijn. In het geval van Agile dus de best-practice om wendbaar te zijn. Het is alsof je zegt: “We moeten Wendbaarheid implementeren om wendbaar te worden”. Dar kan je dus helemaal niets mee. Hebben we dan niets geleerd van de vele pogingen in het Westen om de praktijken van Toyota (Lean) te implementeren? Gaan we dat nu met agile herhalen, het lijkt erop.

Voor mij is agility, of wendbaarheid, of steeds aangesloten blijven op wat de mensen die op mij rekenen belangrijk vinden (zowel professioneel als prive) en gewenste toestand. Het is een streven en omdat het om wendbaarheid gaat, is het een staat die ik per definitie nooit zal bereiken. Ook het zelfsturende team zal nooit de perfecte staat van maximale klantwaarde leveren. Daar gaat het niet om, het gaat om de bereidheid doorlopend te leren, om verandering te omarmen, om mislukkingen te zien als leermogelijkheden. Het gaat om steeds maar competenter te worden.

Ik vraag me af, de mensen die schimpend over mislukte Agile implementaties schrijven, of ze zich echt hebben verdiept in de belofte die agile werken heeft. Hoeveel boeken zouden zij hebben gelezen? Waarschijnlijk heel weinig. Weet je, je kan pas ergens over meepraten als je er heel veel van hebt gelezen, dat tezamen met je ervaring geeft je het recht van spreken. Ik raak enthoussiast over het positieve, over de bereidheid om te experimenteren, van de agilisten, om dingen uit te denken. Zo kwam ik laatst een blog tegen met het voorstel om de daily-standup te vervangen door een daily plankdown. Kortom iedereen ligt op de vloer en als je wat te zeggen hebt dan doe je dat plankend. Mooi toch, ik vind het innovatief. Je zou het eens moeten proberen alvorens je je frustratie over Agile van je afschrijft.

Ik ben een beetje moe van de vaak negatieve blogs over iets wat men of niet ziet zitten en waarschijnlijk niet begrijpt. Mijn advies is, kom op, wees wendbaar, dat is voor iedereen en niet in het minst voor jou heilzaam.