Wat moeten we nu met die Turken in verkiezingstijd

Of het wenselijk is dat een Turkse minister hier campagne komt voeren weet ik niet en, zo besef ik me, heb ik eigenlijk ook helemaal geen mening over. De wijze echter waarop mijn Nederlandse overheid hier op reageert vind ik ronduit debiel en onzorgvuldig. Wat een ongekende triestheid, landingsrechten verbieden, iemand bij een benzinestation tegenhouden en als ‘ongewenst vreemdeling’ terugsturen. Een goede show voor de bühne die veel verontruste en teleurgestelde medelanders gerist zal stellen. Daarnaast zal het Denk waarschijnlijk wel een aantal stemmen opleveren.

In de afgelopen jaren hebben we onszelf wijsgemaakt dat we ons moeten wapenen tegen het Islamitische Gevaar, uiteraard valt Erdogan daaronder, zo denken we. Er is nog niet veel echt misgegaan in Nederland en de enige echte aanslag waar we mee te maken hebben gehad was de MH17 en dat had nu weer niet zoveel met jihadisme te maken. Bovendien was dit een foutje en niet bewust, verschikkelijk overigens voor de nabestaanden van de passagiers. De moord op Theo van Gogh kan je nauwelijks een aanslag noemen, het is veeleer een daad van een gek met godsdienstwaan, of zo je wilt idealogische waan. O ja, we hebben natuurlijk ook nog Tristan van der Vlist gehad, ik ben benieuwd waar zijn sympathieën ook al weer lagen, niet bij de Islam in ieder geval.

Wat moeten we nu met die Turken? Die Erdogan is een exponent van een ander verschijnsel en dat is de roep om een sterke man, om leiders die met veel daadkracht het volk gaan redden van alle gevaren. De ‘gewone’ man valt daar elke keer weer voor. In dat zelfde rijtje kan je alle populisten plaatsen die met korte zinnen zeer complexe problemen op zal lossen. Wat doen de populisten het eerst? De checks and balances weghalen. Dat doet Erdogan en daar maakt onze overheid zich, terecht, zorgen over. Wat kunnen we hier mee?

Erdogan is aan de macht gekomen uit een democratisch proces, je kunt je afvragen hoe democratisch, maar het neemt niet weg dat hij nog steeds populair onder zijn volk is. Waar wij echt voor moeten vrezen is voor partijen die de check-and-balances in onze samenleving onderuit willen halen. Ook in Nederland zijn er een aantal partijen die daar voor pleiten! Onlangs kwam er een publicatie van de orde van advocaten waarin zij gekeken hebben naar de programma’tain’tvan de partijen die meededen aan de verkiezingen. Daar kwam een schokkend beeld uit. Ik raad je aan om deze publicatie op internet op te zoeken en dat als leidraad voor je stem te nemen.