Stop met het maken van #fouten, daar ben je helemaal niet goed in

Een belangrijke les die ik ooit leerde was het advies dat je “moet stoppen met het leven in vijandschap met jezelf”.  Ik weet niet of het je wel eens opgevallen is dat wanneer mensen reflecteren over hun eigen functioneren dat ze al heel snel vervallen in oordelen. Dat wat ik deed was fout! Eigenlijk een hele rare uitspraak, want de meeste keren wanneer we dit zeggen, is er geen goede meetlat te vinden op basis waarvan je een dergelijke uitspraak kunt doen.

Fout is:

  • Wanneer je 150 km/h op de snelweg rijdt, want dat is bij wet verboden.
  • Fout is wanneer je steelt, want ook dat is per wet verboden.
  • Kinderarbeid is verboden, ook dat is per wet verboden.

Dat lijkt me duidelijk. Natuurlijk zijn er grijzere gebieden aan de randen van de wet. Maar het overgrote deel van activiteiten die we bij ons zelf ‘fout’ vinden bevindt zich daar niet in. Fout is dat wat je jezelf aandoet. Elke vorm van negatieve zelfspraak haalt je gevoel van eigenwaarde naar beneden. Maar ook een mogelijkheid om op zoek te gaan naar je innerlijke drijfveren, want er is iets in je waardoor je op die bepaalde manier, die je ‘fout’ noemt, reageert.

Laat ik een persoonlijk voorbeeld geven. Ik kan mijzelf soms verliezen in iets en in dat verliezen vergeet ik iedereen en alles om me heen. Ik maak mijn wereld zo klein dat ik en dat waarin ik mij verlies het enige is dat bestaat. Dit heeft me al meerdere keren in problemen gebracht, want hen die belangrijk voor mij zijn hebben daar last van. Is dit nu fout of niet? Twee mogelijke scenario’s:

  1. Wanneer ik dit als fout beoordeel, ga ik voorbij aan een van mijn grootste talenten ‘het geven van een onvoorwaardelijk commitment’! 
  2. Wanneer ik dit niet als fout beoordeel, geef ik juist ruimte aan dat talent en kan ik dat verder ontwikkelen.

Wat ik bedoel te zeggen, is dat fout in de meeste gevallen niet bestaat. Neemt niet weg, dat wanneer ik mijzelf verlies, ik wel wegen moet zoeken om de mensen om mij heen niet te vergeten. Maar dat is juist een aandacht op het goede. 

STOP TE LEVEN IN VIJANDSCHAP MET JEZELF EN MET ANDEREN!

Wanneer je jezelf regelmatig op je ‘fouten’ toespreekt dan zal je dat veroordelende ook op andere mensen projecteren. Wie zijn eigen fouten ziet, ziet ook bij anderen meer fouten dan talenten en dat beperkt de mogelijkheden die we als samenleving hebben. De meeste mensen zijn goed en hebben talenten die inzetbaar zijn wanneer we ze daar de ruimte voor krijgen.

STOP MET FOUTEN MAKEN, ENKEL EN ALLEEN OMDAT DEZE ER GEWOON NIET ZIJN!