Hoe je de #agile mindshift sneller kunt doormaken

Ik heb het al vaker geblogd, zonder agile mindset geen transitie! De hersenen zijn plastisch en veranderen bij elke ontmoeting en bij elk boek dat je leest, elk verhaal dat je hoort. En ja je leert het meeste door te doen, maar als je enkel doet dan is de kans heel klein dat je een echte agile mindset shif zult beleven, je doet dan mogelijk alsof – waar niets mis mee is – maar je zou nog een stap verder kunnen gaan en agility in je persoonlijkheid te verankeren. In deze blog mijn manier, die overigens niet de enige juiste is, maar het is wel de mijne. Ten eerste laat ik me prikkelen door iemand die ik hoog acht, iemand die bewezen heeft dat hij het kan. Bij agile was dat mijn goede vriend Bert. Die al meerdere grote agile transformaties heeft meegemaakt als agile leader. Ik ben hem dankbaar voor elke keer dat hij mij uitdaagde. Kortom een mentor die je verder helpt, dat heb je nodig. Maar dan begint het pas. Hoe krijg je een andere bedrading in je hersenen.

Simpel door ze te voeden, sterker nog, te overvoeden. Ik heb me ondergedompeld in de literatuur, een parallel traject aan de vele gesprekken met Bert, lezen lezen. Dat heeft bij mij geleid tot een volledige mindset shift, die de wereld er anders deed uitzien. Veel positiever, met meer onzekerheid en tegelijkertijd veel minder risico. Laat ik een paar boeken met je delen, die de moeite waard zijn om je mindset shift te bespoedigen.
Boeken over Agile:

  • LeSS, hoewel ik ook het boek over SAFe heb gelezen, vind ik LeSS veel dichter komen bij de agile mindset. Niets mis met SAFe maar het lijkt me levensgevaarlijk als je uit de PRINCE2-MSP school komt (zodra je de shift hebt doorgemaakt begrijp je wat ik bedoel). Ik zou eerst LeSS lezen en daarna pas SAFe. Eerst de Minset dan de transformatie. 
  • Scaling Lean & Agile Development van Graig Larman en Bas Vodde. Hele mooie sprekende voorbeelden van agile in de praktijk van alle dag, maar ook met try … en avoid … statements. Wanneer je het leest dan voel je je mindset veranderen en tegelijkertijd zie je de logica ervan.

Boeken over Lean:

  • Toyota Kata van Mike Rother, zelden heb ik zo’n mooie heldere beschijving gelezen over een andere mindset. Hoewel het hier over de gedragspatronen gaat die Toyota aan haar medewerkers leert, gefocussed op het lean organiseren, geeft het heel mooi aan dat een minset vooraf gaat aan en veel belangrijker is dan de hele transformatie. Wijze lessen over het verschil tussen het implementeren van Lean en het leven van Lean. De lessen zijn essentieel voor elke agile coach.

Over management en organiseren:

  • Six Simple Rules van Yves Morieux en Peter Tollman, een prachtige verklaring over hoe onze managers in de afgelopen decennia de organisaties maar liefst zes keer complexer hebben gemaakt dan noodzakelijk.
  • Reinventing Organizations van Frederic Laloux over de evolutie van een nieuwe vorm van organiseren. Over wat je zou kunnen doen om een volledig zelfsturende organisatie te krijgen. Prachtig, een adembenemend relaas over de organisatie waar je graag zou willen werken.
  • Holacracy van Brian J. Robertson, die het plechtige moment beschrijft waarop de bedrijfsleiding de macht overdraagt aan een grondwet. Geen macht meer gevestigd in mensen, maar in rollen. Mooie richtlijnen voor vergaderingen en overleggen die de organisatie verder brengen.
  • Management for Happiness van Jurgen Allepo. Mens, als ik zulke managers had gehad dan was ik nooit voor mezelf gaan werken. Hoe je werken leuk kunt maken.

Over communiceren:

  • Geweldloze communicatie van Marshall b. Rosenberg, over hoe we op een niet bedreigende manier met elkaar toch moeilijke onderwerpen kunnen bespreken. Zowel zakelijk als prive een aanrader.
  • Appreciative Leadership van Diana Whitney hoe je al vragend mensen in hun waarde laat en verder leidt. Verdiepende communicatieliteratuur.

Zo maar een paar boeken die ik de afgelopen maanden heb gelezen, boeken die mijn wereld veel wendbaarder hebben gemaakt dan ik ooit had durven dromen.