De Agility Adaption Curve: De Schok

Je doet lekker je werk als projectmanager, tijdens de vorige vakmeeting zei je nog:”Nu wordt het een echt vak.” Jij bent een echte projectmanager, een in hart en nieren en je ontleent er je professionele identiteit eraan. Dan ineens is er de schok, alsof Magere Hein met zijn zeis langskomt, alleen niet in de vorm van de dood, maar in de vorm van Agile werken en Agilisten die zeggen dat projecten en daarmee projectmanagers zullen verdwijnen. Want we leven in disruptieve tijden, je hoort het op de radio, je leest het in de media. Op congressen zien je verdacht veel meer Agile worshops dan daarvoor.

De Agility Adaption Curve daar moet je door heen, deze bestaat uit de volgende stadia: schok, ontkennen, marchanderen, existentiële crisis, acceptatie, leren en tot slot agility of met een beter Nederlands woord wendbaarheid. Want daar is het feitelijk om te doen. In deze blog gaat het over SCHOK!

De grote van de schok is afhankelijk van hoe sterk ontwikkelt en hoe vast je je zelfbeeld is. Hoe zelfverzekerder je daarover bent, des te heftiger de schok. Want mijn beste lezer, als Agile zijn beloften waarmaakt, is projectmanagement een functie waarvan de baanzekerheid ontzettend laag is. Hoe de toekomst zal uitpakken kan niemand zeggen, ook niet hoe snel het zal gaan, maar dat deze functie onder druk staat is zo goed als zeker. Al sinds de Scientific Management ontwikkeling is er een rode draad in de wijze waarop we organisatie bouwen, namenlijk zo efficient mogelijk, zo min mogelijk verspilling, kortom zo LEAN mogelijk. Deze beweging zet zich langzaam voort, er zijn bedrijven die dit adopteren en die overleven, bedrijven die dit niet doen en die uiteindelijk verliezen en verdwijnen. Omdat er steeds weer nieuwe bedrijven starten, lijkt het alsof LEAN minder snel gaat, maar dat is niet zo.

Begin deze eeuw heeft het Agile Manifesto iets gedaan bij prominente denkers en opinieleiders in de IT. Dat was nodig, want projecten in de IT verliepen dramatisch slecht. Met de Agile methoden lijkt het erop alsof de IT eindelijk de boel onder controle heeft gekregen. Maar Agile in de IT alleen is niet genoeg, die bedrijven die daarnaast ook LEAN principes toepassen zullen succesvol zijn met de invoering van Agile. Alle andere zullen weliswaar wat, maar niet voldoende succes hebben. Er zijn nu twee bewegingen die momentum krijgen: Agile en LEAN. Beide hebben een evolutionair voordeel en zullen uiteindelijk de overhand krijgen en gemeengoed worden. Agile haalt het project uit het team, LEAN zorgt voor een organisatie die Agile kan werken. Het is een kwestie van tijd, maar de rol projectmanager zal uiteindelijk verdwijnen bij de succesvolle bedrijven. Ook in de bouw!

Dan komt de schok, misschien is hij er nu al voor jou, misschien nog niet, maar dan zeker over een paar jaar. Wacht maar af! Of eigenlijk moet je niet afwachten, zorg dat er nog wat contingentie in je competentieset is. Professionele wendbaarheid is hoog noodzakelijk. Na de schok komt ontkennen, maar daar gaat mijn volgende blog over.