Altijd Agile – Werken met wat beschikbaar is

We hebben het zo anders geleerd. In de tijd voor Agile ging het verhaal dat ook nu nog steeds op school verteld wordt, dat je met een visie begint, die je vertaalt in een strategie en daar ga je dan de mensen en de middelen bij zoeken. In projecten stelt de projectmanager de scope vast, maakt een goede schatting en begroting, verwerft een budget en beheerst door middel van een goed risicomanagementplan. Als hij niet voldoende steun of resources krijgt, dan weigert hij de klus. Althans dat is wat de trainers je leren en de boekjes zeggen.

Dit is Zo Niet Agile!

En zo fout, want zo zit de werkelijkheid helemaal niet in elkaar! Niet in project- en niet in lijnmanagement. Daar is men veel pragmatischer, veel ondernemender, de succesvollere onder ons dan. Strategie maken we gedurende de vlucht.

Altijd Agile, is werken met wat je hebt en niet wat je nodig hebt, dat laatste regel je tijdens de uitvoering. Dit is een totaal andere mindset. Je stelt jezelf drie vragen:

  1. Wie bent ik in relatie tot wat men van mij verwacht.
  2. Wat kan ik in relatie tot wat men van mij verwacht.
  3. Wie ken ik die mij daarmee kunnen helpen.

Altijd Agile leidschap betekent dat je coalities bouwt met de mensen in je netwerk. Jij hebt hen iets te bieden, de waarde van jouw expertise. Op die manier verwerf je de middelen om nog waarde te leveren of kom je erachter dat je iets anders moet leveren wat veel waardevoller is.

Wat betekent dit nu werkelijk?

Je krijgt gedurende een zekere tijd een aantal mensen tot je beschikking, daar ga je mee aan de slag. Je zet de mensen in hun talent (niet in hun rol), hierdoor heb je een gemotiveerd team, en je kijkt wat haalbaar is, daarover onderhandel je. In der tussentijd zoek je naar steun voor je voornemen, je zoekt naar doeltreffenden stakholder commitments (steun), je bent een zogenaamde draagvlakonderhandelaar. Alles wat niet geregeld is, dat ga je regelen (impediments wegnemen). Je gaat spaarzaam om met de beschikbare middelen. Daarom is Lean zo verwant aan Agile, want als je het moet doen wat je hebt, in plaats van wat je nodig hebt, moet je niets verspillen. Je zit niet op risico’tain’tte wachten maar in plaats daarvan creëer je kansen.

Dit is iets wat hoort bij Altijd Agile zijn