Verkiezingsblog 3 – Twitter

Binnenkort zijn er weer verkiezingen, als je de media mag geloven dan worden dit belangrijke verkiezingen voor Nederland. Beleven we het einde van de traditionele partijen, zal Nederland uit Europa stappen? Niemand kan het zeggen. Alles wat er in de afgelopen regeerperiode is gebeurd, heeft gemaakt dat ik zwevend ben. Ik heb altijd geweten wat ik moest stemmen, maar nu, nu weet ik het niet meer. Mijn stem is nu te belangrijk om hem aan mijn intuïtie over te laten. In deze reeks blogs over de verkiezingen werk ik een aantal criteria uit waaraan een politicus moet voldoen wil hij mijn stem verdienen. Vandaag schrijf ik over zijn Twitter gebruik.

Werken aan vertrouwen

Het vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest. Voor een belangrijk deel zijn de politici hier zelf de oorzaak van. Wat mijn stoort is dat zij zich negatief uiten over hun collega’s. Helemaal wanneer dit op twitter is, want dat is voor mij een bewijs dat je jezelf niet goed kunt beheersen. We hebben allemaal wel eens een negatieve gedachte over een ander. Het helpt niet echt wanneer je dit zonder na te denken, of juist heel bewust, om verdeeldheid te zaaien, op twitter zet. Politici die veelvuldig op twitter hun negatieve bagger storten, zullen niet mijn stem krijgen. Omdat ze hiermee mijn vertrouwen in de politiek ondermijnen.

Nederland is een coalitieland en het is onwaarschijnlijk dat er een partij zal komen die de meerderheid in het parlement zal behalen. Daarom zal ik kijken naar partijen die positieve bijdragen leveren op twitter. Die oproepen tot samenwerking, dat zijn de politici die mijn stem verdienen.

Met wie gaan zij om

Ik wil behoren tot een groep positieve mensen. Mensen die anderen insluiten. Politici hebben op twitter volgers. Een van de dingen die ik ga doen is kijken wat hun volgers zelf tweeten. Hoe zuur zijn ze, hoe onfatsoenlijk zijn ze op twitter. Op die manier peil ik de sentimenten die spelen. Aan de hand daarvan bouw ik een gevoel op van de doelgroep die de politicus aanspreekt. Hopelijk brengt mij dat dichter bij de groep waar ik wel of waar ik juist niet bij wil behoren.

Reageren zij, volgen zij?

Een potentieel kamerlid is een volksvertegenwoordiger en niet een verkoper die een idee aan de man brengt. Ik wil weten met hoeveel mensen de politicus communiceert. Daarom ga ik op twitter naar een aantal dingen kijken:

  1. Hoeveel mensen volgt de politicus.
  2. Hoe (vaak) communiceert/reageert hij met anderen.
  3. Reageert de politicus op mijn tweets.

Als het iemand is die communiceert in plaats van reageert dan stijgt hij in mijn achting. Luistert de politicus naar het volk, alleen dan kan hij een goede volksvertegenwoordiger zijn.