Zullen we onze #teamvergaderingen eens oppimpen?

Ik las laatst iets dat me inspireerde om op een andere manier naar een vergadering te gaan. Ik las het in the Circle Way van Baldwin/Linnea. De zin waar ik het over heb gaat als volgt: “We listen to each other with curiousity and compassion, withholding judgement”. In het Nederlands: “We luisteren naar elkaar met nieuwsgierigheid en medeleven, oordelen opschortend.”

Als we zelf niet beginnen met het gesprek staan we toch zeker in de startblokken om een ander nog halverwege zijn verhaal te onderbreken met wat wij er zelf van vinden. Veel vergaderingen verspillen zo kostbare tijd en motivatie van mensen die deelnemer/slachtoffer zijn. Elk jaar verschijnt er wel een artikel hoeveel tijd we in Nederland verspillen aan vergaderen. Heb je het meegemaakt dat mensen aan het eind van een vergadering gekschertsend zeiden: “Zo dan kunnen we weer aan het werk.” Onvoorstelbaar dat we daar zo weinig vooruitgang in boeken. Daar is denk ik eerst een mindset verandering voor nodig. Wat is jouw intentie wanneer je naar een vergadering gaat? De tijd uitzitten, of je stempel ergens opdrukken, of iemand anders de hoek in duwen, zeg het maar hoe waardevol wil je zijn voor je collega’s?

Stel je nu eens voor dat je nieuwsgierig naar de ander luistert wanneer zij haar verhaal vertelt. Denk je eens in hoe de sfeer van die vergadering zou veranderen. Niet alleen de vergadering maar ook het hele team fleurt op. Mensen die oprecht in elkaar geïnteresseerd zijn, die nieuwsgierig naar elkaars leefwereld zijn, je hoort er dan echt helemaal bij. Vind je dit zweverig, geiten wollensokken? Wat is daar erg aan, waarom moet zakelijk koud, kil, gevoelloos en zonder medeleven zijn? Ik heb het nooit begrepen toen mijn laatste manager zei dat het de bedoeling was om professioneel (waarmee hij gevoelloos bedoelde) te zijn. Voor zover ik het begrijp is de mens velen malen meer gevoel dan verstand, laten we daardan maar eens rekening mee gaan houden.

Hoe gaan we die teamvergaderingen nu oppimpen? Met een mindset-shift, een andere mentaliteit. De eerstvolgende bijeenkomst ben ik nieuwsgierig naar wat de ander zegt, wat wil hij mij vertellen en hoe kan ik hem daar bij helpen. Met medeleven zal ik elk oordeel opschorten en het gesprek aangaan om te kijken hoe we samen kunnen bouwen aan een nieuw team.