Zonder leider geen doel en zonder doel geen team#zelfbeschikking

Deze blog gaat over de rol die een leider heeft in de vorming van een SUPER team en hoe belangrijk daarbij zelfbeschikking is. Het vaker inzetten van zelfsturende teams gaat soms gepaard met teams en organisaties die zelf hun doel moeten vinden. Dit zogenaamde evolutieve doel is een misvatting want zonder leider geen doel en zonder doel geen team. Ken je de uitdrukking “het kind met het badwater weggooien?’. Wel dat hebben sommigen met zelfsturende (agile) teams gedaan. Het is daarom niet zo vreemd dat, de volgens sommigen niet echt agile zijnde, schalingsraamwerken zoals SAFe zijn ontstaan. Het Leiderschapsteam van de organisatie wil op de een of andere manier sturing. Er zijn immers doelstellingen die ze moeten halen.

De Lean Startup

Veel organisaties zijn gecharmeerd van de Lean Startup gedachte. Wat er op neer komt dat je snel een minimaal levensvatbaar product in de markt zet om te toetsen of je op de juiste weg bent. Niets mis mee zou je zeggen. Maar realiseer je dat de meeste startups falen, ook als ze Lean zijn. Daar lees je zelden over, immers het is niet sexy om je falen te publiceren.

Je kent vast de stelling dat elk plan een aanname is die je empirisch moet toetsen. Dat betekent dat je voorspelt wat er gaat gebeuren en dan kijkt of die voorspelling klopt. Als dat zo is dan ga je door, als dat niet zo is dan bedenk je een nieuw product. Op die manier kom je in kleine stapjes uit bij iets waar de markt op zit te wachten. Dat is heel mooi, maar denk niet dat je daarmee boven de middelmatigheid uit stijgt.

Ondernemende visionairs gezocht

Om TOP resultaten te bereiden heb je een visionair nodig. Iemand met een grootse visie en de vastberadenheid om die te realiseren. Dat geeft duidelijkheid aan het team. Dat is iets wat we van onze Leiders verwachten. Dat was vroeger zo en is dat nog steeds. Ja, het is zo dat de wereld steeds meer VUCA wordt, maar een van de redenen waarom senior managers meer verdienen is dat zij ons duidelijkheid verschaffen. Dus om de VUCA weg te nemen voor het team.

Ook een dienend leider moet een Leider blijven

De nadruk op dienend leiderschap is goed, maar er kleven ook nadelen aan. De leider is meer dan iemand die de vervelende klusjes doet. Z/hij moet iemand zijn die het team tot grote daden inspireert. Dat is wat Leiders doen! Zij zetten een aansprekende, ambitieuze visie neer en tillen hun teams boven zichzelf uit. Leiders weten het beste in mensen te ontwikkelen zodat zij uit hun eigen schaduw stappen en zelf de obstakels weghalen in plaats van dat van de leider te verwachten. De dienende Leider is dienend maar geen dienstverlener, in tegendeel z/hij dient het team met een missie, visie en doel!

Zo was het en zo zal het altijd blijven!