Waarom zelfsturing de enige logische optie is

Ik geef je twee keuzes: ben je liever intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd? Niet moeilijk om te beantwoorden, als het aan mij ligt, dan komt het liever van binnen uit. De meeste mensen willen doen wat ze zelf willen. Volgende vraag: Ben jij wel of niet te vertrouwen? De meeste mensen zullen dit positief beantwoorden en vinden zich zeer betrouwbaar. Daaruit volgt dat de meeste mensen eigenlijk wel te vertrouwen zijn. Tenminste als je ze niet onder druk zet!

Als we nu aan de gemiddelde manager vragen of zijn mensen te vertrouwen zijn, dan zal hij in het openbaar zeggen dat dit het geval is. Immers dat is het sociaal wenselijke antwoord. Echter, en ik kan hierover meepraten, wanneer je ze onderling hoort praten, dan hoor je een heel ander verhaal. Ze vertrouwen je voor geen meter. Dat kan je ook zien aan hun gedrag. Als je rapporteert, voel je je dan iemand waar men vertrouwen in heeft? Nou, mooi niet. Ik had eens zo’twereidioot die me aansprak op het feit dat de urenstaten van mijn medewerkers niet altijd op tijd waren. Maar liefst 2,5% (ik ben het exacte getal vergeten) was te laat. Dat was goed voor het vertrouwen dat ik in hem had, voor al mijn collega’tain’tvond deze manager het een motiverende zaak om mij op mijn nummer te zetten. Wat een ldbh.

Beste managers, als we de zaak nu eens omdraaien, de meeste mensen zijn te vertrouwen, als u ze vertelt welke richting ze op moeten dan gaan ze uit zichzelf aan de gang. Mensen hebben een vak gekozen dat past bij hun talenten en als je dat loslaat, die talenten bedoel ik, denk je eens in welke energie er dan vrij komt in de organisatie. Daar is geen houden aan. Je bereikt dat het best door zelfsturing. Ook wanneer er niet op directieniveau voor gekozen is, is het de enige logische optie die er is. Mijn laatste managementjob had ik al mijn taken gedelegeerd aan mensen die graag een portefeuille van me over wilden nemen. Veel deden ze in hun eigen tijd en sommigen zeggen dat het de mooiste tijd van hun werkende leven is geweest. Niet omdat ik zo goed was, ik deed niets en dat is precies wat een manager moet doen. Helemaal niets!