Verkiezingsblog 1 – Het karakter van de politicus

In de aanloop van de verkiezingen kruipen ze uit hun holen om ons te verleiden op hun partij te stemmen. Politici die gaan voor hun overtuiging of hun baan in het pluche. Als je zwevend ben dan ben je loslopend wild. Hoe zorg je ervoor dat je niet weerloos bent? Hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuze maakt. Ik zal er maar eerlijk voor uitkomen, ik ben zwevend en moet mijn keuze nog maken. Ik wil dat bewust doen en maak je deelgenoot van deze zoektocht. Misschien heb je er wat aan, ik ga je geen stemdavies geven, maar wel een advieshoe je een keuze kunt maken.

De wijze waarop ik dit doe, is door criteria te stellen aan de partij en de persoon die ik uiteindelijk zal kiezen. Ik ga er dan vanuit dat mijn uiteindelijke stem zich vanzelf aandient.

Het karakter

Wat ik belangrijk vind, is de persoonlijkheid van de verschillende politici. Nog helemaal los van hun ideeën of wat ze willen bereiken. Ik vind de toon die men aanslaat belangrijk. Ik heb me in de afgelopen regeringsperiode erg gestoord over het gebrek aan fatsoen, de leugens, het zwartmaken en ga zo maar door. Ik wil leiders, en in zekere zin zijn politici dit, die een voorbeeld zijn om na te volgen. Bewust kijk ik verder dan de lijsttrekker want de sfeer in de partij is afhankelijk van alle leden en niet van de partijleider alleen.

Een aantal eigenschappen die ik wil zien:

 • Fatsoen.
 • Respectvol.
 • Aanspreekbaar.
 • Benaderbaar.
 • Luisterend.
 • Wendbaar.
 • Flexibel.
 • Inclusief.
 • Concreet.
 • Verzorgd.
 • Nederig.
 • Gezellig.

Ze staan in willekeurige volgorde en ik ben er vast een paar vergeten. Als ik ze in een woord samenvat, zou ik zeggen dat het mensen moeten zijn die ik bij mij thuis zou uitnodigen. Mijn leider moet iemand zijn waarmee ik bevriend zou willen zijn, iemand in wiens handen ik mijn lot durf te leggen.

Wat dit concreet betekent

Ik ga nu in de aanloop op de verkiezingen letten op politici en hoe deze zichzelf presenteren in de media. Ik let op de woorden die ze gebruiken, de wijze waarop ze zich kleden, hoe ze reageren op burger, collega en journalist. Ook ga ik politici volgen en kijken hoe ze zich op twitter in het publieke domein gedragen, ik hoop alleen niet dat ik op deze manier mijn timeline vervuil, maar goed ik kan ze altijd nog ontvolgen.

De eerste stap ik het bepalen van mijn keuze is een karakterstudie van degenen die mijn stem willen.