Ga wijs om met risico’s

Het risico dat u loopt

Vandaag hoorden we dat het aantal misdaden is verminderd, dat de aanwezigheid van een AZC het risico op criminaliteit niet vergroot.

Paul Slovic schrijft hoe onderzoek uit wijst dat de door het publiek beleefde risico’tain’tvaak overschat worden en hoe moeilijk het is om sterke geloven door feiten te weerleggen. Hij wijst op het gevaar dat wanneer je mensen probeert te in te lichten met behulp van feiten dat men er alleen maar meer wantrouwen door krijgt.

Kansberekening

Als ik u vraag welk risico groter is:

  1. De criminaliteit neemt toe wanneer er vluchtelingen komen.
  2. De criminaliteit neemt toe wanneer er islamitische vluchtelingen komen.

Dan is de kans groot dat u zegt dat het tweede risico groter is. Echter de verzameling vluchtelingen is groter dan de verzameling islamitische vluchtelingen, en daarmee is de kans van het eerste risico groter. Als u dit niet begrijpt, dan moet u oppassen met opmerkingen te maken over risico’s.

Hoger opgeleiden

Ik lees dat de PVV van Wilders weer meer steun krijgt, nu zelfs onder hoog opgeleiden van 5% naar 14%, dit is een interessante ontwikkeling. Kennelijk spreekt zijn boodschap aan. Ik ben hoog opgeleid en heb mijn kennis altijd bijgehouden, maar op Wilders zal ik nooit stemmen

Thuisblijvers

Een vader in Rijssen houdt zijn zoon thuis omdat hij bang is voor besmetting van zijn niet ingeënte kind. Er komt een AZC. De ene streng gelovige is bang voor de andere gelovige. Ik wil tolerant zijn jegens beiden. Maar wat een overschatting van het risico. Onbewust heeft de vader wel het risico voor zijn kind verminderd, want het fietsritje naar school is vele malen gevaarlijker dan welke vreemde ziekte dan ook.

Met de angst neemt ook de haat toe

Ik hoor het in mijn omgeving, de angst van mensen, maar ook het onbegrip. Ik ben bang voor de toenemende haat. We zien het op meerdere plaatsen in Europa (zie hier een voorbeeld in Moslimhaat in Londen). De dader die in Keulen Henriette Reker neerstak was geen kopstuk van rechts, nee het was een burger die het oneens was met het vluchtelingenbeleid. Zijn het incidenten of is het structureel?

Meerdere dijken zijn gebroken

Enige tijd geleden blogde ik De dijken zijn gebroken. Ik heb hier zowel warme reacties op gekregen, maar ook zeer heftige. Naast de vluchtelingendijk is er een andere dijk gebroken. Een stroom van onvrede en boosheid is doorgebarsten en er is heen houden aan.

Het foute zaad

Wilders ontkent dat hij haat zaait. Mogelijk is het waar en meent hij het in alle oprechtheid. Echter, tussen wat hij zaait komt wel degelijk haat op en dat neem ik hem en elke andere politicus die op de sentimenten speelt kwalijk.

Heren/dames u moet beter weten.

Risicowijsheid

Dat er veel te veranderen staat dat is waar. Ik denk dat het een afwegen van risico’tain’tis.

Wil ik de vluchteling op straat in een tentje of in een huurhuis dat hij met voorrang heeft gekregen? Zegt u het maar, ik kies voor de laatste.