Nu ff niet over het klimaat

Het is niet handig om nu we in het midden van de Corona-crisis zitten, ook het klimaat er bij te betrekken. Laten we het houden op een crisis tegelijkertijd, dat is al complex genoeg.

We zitten midden in een crisis die amper te bevatten is. In twee weken tijd is ons leven totaal op zijn kop gezet. Langzamerhand dringt deze nieuwe werkelijkheid tot ons door, we proberen de moed erin te houden, leren de anderhalve meter in praktijk toe te passen en hoe we met behulp van de moderne technologie het leven toch nog enigszins kunnen leven. Het laatste waar we nu op zitten te wachten zijn berichten die alles nog complexer maken dan dat het nu al is. Daarom schrijf ik deze boodschap aan al die mensen die denken dat zij nu een relatie moeten leggen met het klimaat of met de verregaande globalisatie.

Als jij denkt dat deze pandemie te maken heeft met het klimaat dan heb je het goed mis. Dit is niet de eerste besmettelijke plaag die over de wereld is verspreid en het zal ook zeker niet de laatste zijn. Lang voordat we over de wereld vlogen, hebben we dit soort ellende over ons gehad, met dat verschil dat het langzamer ging en dat er veel meer mensen dood gingen. Als jij globalisatie de schuld geeft van deze crisis, dan zit je er goed naast. Want deze crisis zal minder doden vergen dan welke pandemie hiervoor dan ook en dat hebben we te danken aan diezelfde globalisatie.

Nu is niet de tijd om het over het klimaat te hebben en met een schuin oog kijken naar de rol die grote bedrijven daarin hebben gehad. Je kunt dat beter laten. Nu hebben de mensen heel iets anders aan hun hoofd dan CO2 reductie of andere klimaatzaken. Nu willen ze mondkapjes, beademingsapparatuur, medicijnen en vaccins. Waar denk je dat deze vandaan moeten komen? Uit het bedrijfsleven! Hoe denk je dat die hier komen? Juist, met een vliegtuig of een vrachtwagen die op diesel rijdt. Het is nu niet de tijd om jouw stokpaardjes te berijden. Nu gaat het om hoop, genezing, ontlasting van de medewerkers in de zorg en steun aan ouders die hun kinderen thuis les moeten geven.

Dan nog even dit. In de middeleeuwen was er niemand die naar jouw mening luisterde. Nu heb je de luxe om deze om het internet te ventileren. Dat heb je te danken aan die globalisatie en aan die grote bedrijven. Dus pas op met wat je zegt. Nu ff niet over het klimaat!