Nederland herstelt … uiteindelijk

Het klinkt als een roman over een dystopische samenleving. Een waarin ouderen en kwetsbaren in een alternatieve wereld in eenzaamheid hun leven slijten. Beveiligd tegen een buitenaardse indringer die hen als broedkamer voor hun eigen soort gebruiken wil. Beveiligd maar ook uit het zicht. Ik wilde dat het een roman was, maar helaas is het een werkelijkheid in de hoofden van enkelen. Een bonte stoet van ‘creatieve’, ‘oplossingsgerichte’ mensen die bij het gebrek van ‘de Wereld Draait Door als podium’ een manier zoeken om weer even in de aandacht te staan. Volledig ten onrechte scheppen ze bij velen een illusie van hoop door te suggereren dat alles wel weer open kan.

Waarom hun plan niet werken zal?

De belangrijke is het exponentiële karakter tijdens de eerste helft zolang de groepsimmuniteit nog ver weg is. Vergis je niet, want we zijn nog lang niet halverwege. Economen denken in golven van hoog- en laagconjunctuur. Maar bij een pandemie is er een andere beweging, daarom zouden zij hun mond moeten houden. Want hoewel we spreken van een eerste, tweede en mogelijk derde golf, klopt de beeldspraak niet. Het is eerder een eerste, tweede en daaropvolgende reeks tsunami’s als we niet in staat zijn de curve plat te slaan. Dat hebben we in de herfst van 2020 kunnen leren.

Er is nog een reden waarom het niet zal werken. Want met een testbewijs dat 48 uur geldig is, sta je vaker in de teststraat dan in de bios, het festival of restaurant. Wat te denken van sneltesten? Zie je de rijen in de hozende regen voor het Ziggodome al staan? Om van de valsnegatieven nog maar niet te spreken. Ook zal het merendeel van de bevolking, dat nog wel een geweten heeft, uit menslievendheid zijn ouders, grootouders of anderen niet willen besmetten met dit venijnige virus.

Nee, dit herstelt Nederland niet, erger nog het geeft voeding aan een discussie die het herstel alleen maar verder weg brengt. Beter is het om te luisteren naar mensen die er wel verstand van hebben, in plaats van naar hen die er slechts een mening over hebben. Neemt niet weg dat we wel een ander verhaal nodig hebben dan, zoals een woordvoerder zei: ‘Geen varianten meer op wat er allemaal niet kan’. Laat ik een aanzet geven tot zo’n verhaal.

Een nieuw verhaal

Het is duidelijk dat welvaartsziekten het risico op sterven aan COVID sterk vergroten. Daarom is het stimuleren van gezond leven een deel van dit verhaal. We moeten supermarkten dwingen om de ongezonde troep uit de schappen te halen. Ook is het virus een indirect gevolg van hoe wij met de aarde omgaan, je hoeft geen hedonist te zijn om een gelukkig leven te leiden. Wij Nederlanders zouden niet naar klimaatneutraal maar juist naar klimaatpositief moeten streven.

Om op korte termijn zo snel mogelijk naar een nieuw normaal te gaan, staan een aantal instrumenten ter beschikking. De eerste is ‘de hamer’! Door direct het aantal sociale contacten tot het hoogst noodzakelijke te beperken, slaan we de curve plat. Wat thuis kan, dat doen we thuis, maar dan ook echt. De overheid faciliteert een thuis werk- of studeerplek voor wie dat nog niet heeft. Dit is verplicht en voor een uiterst korte periode van acht weken. De overheid moet dit afdwingen.

Het tweede instrument is vaccinatie. Iedereen! Dat zal voor een kleine groep tegenstanders moeilijk te verteren zijn. Maar besef dat de avondklok en de eindeloze reeks lockdowns schadelijker zijn dan een willekeurig vaccin. Als dan het aantal besmetting laag genoeg is dan kan testen, bron- en contactonderzoek met verplichte quarantaine werken om de veenbrand onder controle te houden.

Een pijnlijke doch, naar mijn idee, noodzakelijke weg tot herstel. Ik denk dat we dan de tweede helft van dit jaar al in rustiger vaarwater zitten. Nederland loopt dan niet achter- maar vooraan. Daarnaast hebben we meteen goed geoefend in het omgaan met tegenslagen en zijn we klaar voor de maatregelen die we moeten treffen om het klimaat te redden. Want bij die laatste zullen deze in het niet verzinken.