Je wordt niet wendbaar door je op de toekomst voor te bereiden

Een van de, naar mijn mening, grootste misvattingen die je kunt hebben om je wendbaarheid te vergroten, is dat je de trends van je tijd moet kunnen onderscheiden. Wie de trendwatchers bestudeert en zijn geschiedenis een beetje kent, komt er al snel achter dat de meeste trendwatchers het bij het verkeerde eind hebben gehad. De  toekomst te voorspellen is onmogelijk en daarom kun je jezelf er het beste maar ver vandaan houden. Al jaren horen we spreken over dat we in het tijdperk van de disruptie leven. De vraag is of dit werkelijk het geval is en zo ja wat gaat er dan veranderen? 

Ik wil deze vraag anders formuleren, maar voordat ik dit doe een stelling: Dat waar u voor vreest is al veranderd! Het draait in 2017 niet meer om wat gaat veranderen, maar om begrijpen wat er is veranderd en om een betekenis te geven aan die verandering! Laat ik een paar noemen:

 1. De Westerse wereld is niet meer de machtigste.
 2. Nederland is geen gidsland meer.
 3. Het klimaat gaat niet, maar is reeds veranderd.
 4. Immigranten blijven komen.
 5. Je krijgt niet meer een uitkering op je 65ste.
 6. Het aantal projecten in de IT is drastisch verminderd.
 7. Er is geen behoefte aan narcistische individualisten.
 8. PRINCE2 heeft geen toegevoegde waarde meer.
 9. Er is geen waarheid in berichtgeving.

En zo zou ik nog wel een tijdje door kunnen gaan, het valt je op dat het lijstje willekeurig is en sommige items niets meer met elkaar te maken hebben dan dat ik ze als een voltooid feit beschouw. De enige reden dat ik ze neerschrijf is omdat ik een punt wil maken. Niet het begrijpen van de toekomst maakt je wendbaar, maar het doorgronden van het heden geeft je de handvatten om je aan te passen. Want dan:

 1. Begrijp je waarom de VN zo weinig macht heeft.
 2. Nederland zich niet zo naar binnen moet richten.
 3. We nu moeten stoppen met fosiele brandstof en niet pas over enkele decennia.
 4. Geen grenzen moet trekken maar moet leren delen.
 5. Je moet blijven ontwikkelen.
 6. Een flexibele rol moet kunnen aannemen.
 7. Je eigenbelang opoffert voor de groep.
 8. Je geen zinloze certificaten meer moet halen.
 9. Niet meer alles wat de vette koppen zeggen gelooft.

Wendbaar ben je wanneer je betekenis kunt geven aan wat er nu op dit moment gebeurd! Het is nooit de toekosmt waar je bang voor moet zijn, het is het heden waar je het meest van hebt te vrezen.