Het is onnodig om ongelukkig te zijn

Ik kreeg enkele weken geleden van Margit Spronk het eBoekje ‘Wat gelukkige mensen NIET doen’, waarin zij veertien tips geeft om je gelukkig te voelen. Het zijn maar 20 pagina’s, dat doet vermoeden dat het niet moeilijk is om een gelukkig mens te zijn. Het duurde even voordat de wijsheid ervan tot me doordrong. Want de veertien tips zijn stellingen die zeggen wat gelukkige mensen niet doen of voelen:

 • Denken niet negatief.
 • Zijn niet jaloers.
 • Roddelen niet.
 • Bemoeien zich niet.
 • Koesteren geen wrok.
 • Veranderen anderen niet.
 • Streven niet naar goedkeuring.
 • Negeren hun problemen niet.
 • Denken niet te veel na.
 • Leven niet in het verleden.
 • Koppelen het niet aan externe zaken.
 • Hoeven niet altijd gelijk te hebben.
 • Volgen nooit zomaar een kudde.
 • Nemen dingen niet persoonlijk.

Dit is hoe ik ze onthouden heb. Opvallend aan Margits benadering is dat het allemaal acties zijn. Zo had ik er nog nooit naar gekeken. Geluk zag ik tot voor kort als een gevoel, maar hier zijn het werkwoorden, ik moet in actie komen om gelukkig te zijn.

De veertien tips stimuleren ons tot actie! Voor mijzelf is ‘dat gelukkige mensen niet altijd gelijk hoeven te hebben’ wel een dingetje. Dat is mijn ontwikkelpunt, ik dacht dat ik gelukkig was, maar dat is dus niet zo. Een mooi inzicht dat ik de tweede helft van dit jaar maar eens in mijn persoonlijke ontwikkeldoelstellingen moet meenemen.

Als je meer van Margit wil weten, dan zou ik naar haar website surfen.