Help er is geen oppositie meer

Voor een goed functionerende democratie heb je een sterke oppositie nodig, vooral één die zich richt op de inhoud. Ik heb dan ook met verbazing naar de hoorzittingen gekeken waarin de nieuwe bewindslieden zich konden presenteren. Wat een vertoning! Als dit de strategie is die we de komende jaren gaan zien, dan durf ik te zeggen dat de kans dat dit kabinet de rit uitzit aanzienlijk toeneemt.

Elke keer weer dezelfde vraag over een zekere complottheorie, gevolgd door verwoede pogingen om deze te koppelen aan het naziverleden. Ze waren vergeten dat woorden in de loop der decennia van betekenis veranderen en dat sommigen ooit de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de historische klepel hangt. Het was bij de beesten af, en daarom moeten ze er nog maar eens goed over nadenken. Het gedrag was onbeschoft en niet goed doordacht!

Toen de persoon over wie men de meeste afschuw voelde hen met een aardig staaltje retoriek van repliek diende, moet de vrees wel diep hun linkse ziel getroffen hebben. Begrijp me goed, ik voel dezelfde afschuw. Echter, de wijze waarop de woorden ‘zorgelijke demografische ontwikkeling’ keer op keer vergezeld werden met de vermelding dat het ‘een andere tijd’ is, miste hun uitwerking niet. Wat de oppositie niet goed begreep, is dat de antwoorden van de aanstaande ministers niet bedoeld waren voor de Kamerleden, maar voor de achterban en voor de twijfelaars.

Maak iemand tot een martelaar en je bent in de politiek vaak zelf het slachtoffer. Dat is, vrees ik, wat er de komende jaren gaat gebeuren, waardoor de grootste partij van Nederland er alleen maar door zal groeien. Ik vraag me af of partijen ter linkerzijde zich dit realiseren. Mijn partij, de VVD, maar ook het NSC zullen pogingen doen om die doelen die voor hun achterban belangrijk zijn te realiseren. Ik hoop dan ook dat ze de onervarenen leren dat je met oneliners geen duurzaam beleid smeedt. Of het kabinet daarbij dan tegengas krijgt van een pragmatische oppositie die niet zozeer door ideologie gedreven is, maar door praktisch nut, dat betwijfel ik.

In de tussentijd houd ik me bezig met de lokale politiek; die is al ingewikkeld genoeg.