Heb jij weleens van #agile lijkenpikkers gehoord

Ja ze bestaan, de agile lijkenpikkers en het zijn er niet weinig ook. Als gieren zweven ze boven het agile landschap op zoek naar mislukte agile ondernemingen. Getuige hun infantiele vergelijkingen hebben ze zich niet echt verdiept in wat een agile mindset nu precies is. Verheugd spreken zij over ‘agile als jeukwoord van het jaar’, of blaten zij dat het niet wetenschappelijk is, terwijl we met agile werken juist wel de wetenschappelijke methode proberen te volgen. Als gieren pikken ze in het verrotte agile vlees voor vier alinea’tain’tinternet-roem.

Vroeger, toen de naam agile nog niet bestond, deden ze hetzelfde met mislukte projecten, falend overheidsbestuur, graaiende bankiers, niet luisterende politici en ga zo maar door. Het effect dat deze internet-gieren hebben bereikt, is een bevolking die niets meer vertrouwd dan alleen hun eigen familie en vriendenkring. Proficiat aan de professionele lijkenpikker, ik hoop dat je je goed voelt bij het neersabelen van elke mislukking. Als we straks straks over enkele decennia de balans gaan opmaken, dan zullen wij tot de conclusie komen dat jij geen enkele waarde hebt toegevoegd aan deze samenleving dan enkel en alleen azijn. Wat een levensvervulling moet dat geweest zijn.

Een ding dat je zou kunnen leren van de agile leider, is dat die in tegenstelling tot jou wel op zoek ging naar waarde voor een ander.