Disruptie als de wereld al veranderd is

Wie heeft het er nu niet over disruptie?

Disruptie is helemaal in. 49.900.000 resultaten wanneer je Googled, althans binnen mijn zoekbubbel. Disruptie is de nieuwe trend. Je hoort het op de radio en mensen tweeten het in je timelines. Wie niet lenig en wendbaar wordt, die mist de boot. Want verandering is de enige constante factor in de 21ste eeuw. Massaal schieten we in de paniek. In het bedrijfsleven is agility de nieuwe weg om in te gaan. In de politiek gaat het over de lastige ander, over muren, AOW leeftijden en over superieure culturen.

Ik geloof niet in disruptie

Als iedereen linksaf gaat, ga ik rechts.

Dus wanneer iedereen denkt dat de ene verandering over de ander valt, dan onderzoek ik dit, denk na en kijk alsof ik het kan herkaderen op een manier die mij handvatten geeft om om te gaan met dat wat ik niet kan beheersen of wat mij angst aanjaagt. De vraag die ik wil onderzoeken is hoe ik dat wat we disruptie noemen een andere betekenis kan geven.

De betekenis van disruptie

Als je je ook maar enigszins verdiept in de geschiedenis dan zul je zien hoe traag deze voortschrijdt. Dat wat we in retrospectief disruptief noemen heeft een lange aanloop gehad en vaak een nog langere nasleep. De eerste en de tweede wereldoorlog (misschien was het overigens wel één oorlog met een korte vrede er tussen in) had een lange aanloop.

Vergelijk de veranderende geschiedenis met de kromming van het aardoppervlak, vanuit de ruimte lijkt het een bol, de grond waarop we staan is krom. Alleen merk je er niets van, totdat je in Australië iemand in Nederland uit zijn bed belt. De vliegreis van naar Australië duurt iets van een etmaal, de reis van toen in ik 1979 mijn eerste baan kreeg naar dit moment in 2016  zo’twere37 jaar. Elk jaar veranderde iets zonder dat ik dit in de gaten had.

Ook als je goed oplet heb je de meeste veranderingen niet in de gaten.

Dan ineens komt er een moment dat zaken beginnen te wrikken. Je verliest je baan en niemand zit meer op je te wachten. Je hoort dan de AOW leeftijd omhoog gaat en hebt je pensioen niet goed op orde. Je loopt in de Efteling en ziet aan het aantal hoofddoekjes dat veel moslimgezinnen geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving. Het aantal vacatures voor projectmanagers daalt zienderogen.

Dan slaat de schrik toe, je denkt dat de wereld nu ineens sneller aan het veranderen is. Maar dat is niet wat er aan de hand is. Je hebt gewoon niet zitten opletten.

Disruptie is de erkenning van een reeds veranderde wereld

Wanneer je disruptie ervaart dan is dat omdat er al iets veranderd is en dat is niet meer te veranderen. Alleen jij moet je houding veranderen. Je moet accepteren en er het beste van proberen te maken.