Carriere maken

Heb jij al een carriereplanning gemaakt? Heb je een duidelijk beeld wat je wilt bereiken? Heb je ook met je manager afgesproken welke projecten je nodig hebt om die carriere te realiseren?

Mijn advies: In de prullenbak gooien.

Jouw professionele leven omspant een veel te lange periode (>40 jaar) om daar iets zinnigs over te zeggen. Het is met zoveel onzekerheid omgeven dat je er geen voorstelling van kunt maken. Natuurlijk moet je het spel mee spelen met je manager die aan het eind van het jaar, vaak met tegenzin, je eindejaarsgesprek voorbereidt. Dat moment waarop je onderhandelt over de carrierestappen die je gaat maken. Natuurlijk moet je meedoen, maar dat is niet wat je carriere succesvol maakt, daar is heel iets anders voor nodig.

Zie je professionele loopbaan als een kolkende rivier waarin jij naar beneden moet kano├źn. Er is maar een mogelijkheid en dat is met de stroom mee en naar beneden. Zo gaat je carriere, het is een aaneenschakeling van een aantal keuzen die je moet maken, niet veel keuzen maar wel heel belangrijke. Elke moment waarop je zo’twerekeuze moet maken is deze vaak zeer binair. Linksom of rechtsom, ja of nee. O ja er is nog een derde optie, dat je helemaal niet kiest en dat leidt meestal tot de ongunstigste van de mogelijke toekomsten.

Het probleem van een duidelijk carrieredoel is dat het je belemmert. Er doet zich een keus voor, er zijn twee opties, maar geen van beiden leidt je richting je carrieredoel. De eerste reactie die je hebt is: ja maar. Dat is een energieverslindende houding die tegen de stroom in gaat. Stel je voor dat je geen carrieredoel hebt, dan is je eerste reactie: ja en. Die houding geeft energie, elke verstorende situatie biedt een kans naar een toekomst die beter is dan welk carrieredoel dan ook. Bij elke ja-en doemen er nieuwe mogelijkheden voor, het is een uitdagend en onzeker pad. Echter in vergelijking tot de andere weg veel energieker.