#Agile in de directiekamers

Wanneer we een wendbare samenleving willen, een die zich snel kan aanpassen aan een veranderende omgeving dan kunnen we niets anders dan het in handen van de markt geven. De markt is bij uitstek een zichzelf regulerend systeem.

Het is daarbij nog maar de vraag of de sturing dan de juiste kant uitgaat.

Actiegroepen houden de grote ondernemingen verantwoordelijk. Maar ook politiek partijen, of zij nu links of rechts zijn, willen de macht van het bedrijfsleven indammen. Een begrijpelijke en tegelijkertijd gevaarlijke ontwikkeling voor het wendbare vermogen van een samenleving. Als er niet snel iets in de directiekamers verandert, valt te vrezen dat de politiek de macht zal vorderen en het uit is met de vooruitgang. Want als er iets niet werkt, dan zijn het wel de interventies van de politiek om te voldoen aan de grillen van de populist die met luide keel om de simpele oplossing schreeuwt voor een complex probleem.

Alleen wanneer de directeur van zijn economische bijziendheid geneest en de balans vindt tussen omgeving, bestaande uit zowel sociale als milieu aspecten, en wat er financieel onder aan de streep overblijft, dan en alleen dan zal het marktmechanisme overleven. Ik zou daar voor zijn, in alle lagen van onze organisaties moeten er nu Agile leiders opstaan om dit te realiseren.

Dat betekent dat elk aspect van de tripple bottom line zowel een middel als een doel is.

  • We nemen van de aarde om geld te verdienen en met het geld dat we verdienen herstellen we het natuurlijke kapitaal wat we vernietigen.
  • We beschadigen bij de exploitatie van de aarde de sociale mogelijkheden van de mensen die er wonen, met wat we verdienen creĆ«ren we nieuwe mogelijkheden voor die mensen.
  • De mensen die voor onze organisaties geld verdienen bewijzen we eer in plaats van lippendienst door ze in staat te stellen zich te ontwikkelen.

Ik hoop dat je net al ik ziet hoe zeer deze reeks van blogs een geheel vormt en oproepen tot een revolutionaire verandering. Je vraagt je dan nog af, waar is de politiek? Hun rol is als een soort nationale scrummaster die ons doorlopend wijst op de regels van het spel, de blokkades wegneemt en mogelijkheden voor haar burgers schept.

Ook dat is agile leiderschap!