(moet) zwarte piet (moet) weg ? of niet!

Zwarte Piet moet die nu weg? Eerlijk gezegd maakt het mij niet zoveel uit. Als je het me een paar jaar geleden gevraagd zou hebben dan had ik zonder meer NEEN op geantwoord. Maar de heftigheid van de discussie en de herhaling elk jaar geeft mij een ongemakkelijk gevoel.

Slavernij of onbewust racisme

Ik heb nooit gedacht dat Zwarte Piet iets te maken heeft met de slavernij. Daar zijn ook geen ‘historische’ bewijzen van, voor zover je bij een sprookje over geschiedenis kunt spreken. Wat me van het weekend wel duidelijk werd, is dat het een symbool geworden is voor onbewust racisme.

Ben ik dan onbewust racistisch? Het feit dat ik dit niet weet, kan een bewijs zijn dan ik dat, als blanke westerse man, zou kunnen zijn. Als ik het namelijk wel wist, dan zou ik het mij bewust zijn. Dat waar ik niet bewust van ben, dat moet een ander mij vertellen. Veel onderzoeken wijzen uit, dan blanke mensen dat wel een beetje zijn. De wet kan niemand daartegen beschermen.

Wat ik wel bewust kan doen

Dat betekent dus dat wanneer ik een donker medemens tegenkom ik anders reageer. Mijn donkere medemens moet dat merken, want ik ben niet de enige blanke man. Ik stel me zo voor dat zoiets geen prettige ervaring is. Eigenlijk heel onprettig.

Met Zwarte Piet is er iets aan de oppervlakte gekomen.┬áDat waarvan ik niet bewust ben, dat kan ik moeilijk veranderen. Maar Zwarte Piet, die heeft wat mij betreft zijn langste tijd gehad. Dat is iets dat ik wel bewust kan veranderen. Een Nederland, waar we rekening houden met elkaar, da’tain’tmooi toch …

Slot opmerking: hier vind je een interessante test>>