Authentiek Leiderschap

Authentiek Leiderschap

Ik kan het even niet laten, maar deze blog die moet er uit ;-). Bij wijze van zelf therapie, ik moet het van me afschrijven. Een bericht in mijn linkedin timeline over authenticiteit triggert deze spontane blog. Want dat schijnt te zijn wat we nodig hebben: authentiek leiderschap. Je moet immers jezelf zijn.

Probleem

Maar … en dat is nu meteen mijn probleem met de hele authenticiteitsgedachte, wat is dat nu jezelf zijn? Als iemand mij niet authentiek vindt, ben ik dan iemand anders? Mankeert er wat aan mij? Speel ik dan een rol? Welnee, als ik een rol spel, dan ben ik ook nog steeds mezelf. Ik speel die rol, maar ik ben het ook. Ik ben altijd mijzelf, altijd authentiek.

Als iemand mij niet authentiek vindt dan zegt dat meer over die ander dan dat dat over mij zegt.

Misschien gedraag ik me op een manier die niet goed over komt, of op een manier die nog aan verbetering toe is, maar dan ben ik het nog steeds zelf. Als ik iemand bedrieg, ben ik mezelf, als ik over iemand roddel ben ik mezelf, als ik naar doe. Als ik zeg dat ik me goed voel terwijl dat niet zo is, dan vind ik kennelijk dat het jou helemaal niets aan gaat hoe ik me voel. En als ik zeg dat ik je aardig vind, terwijl ik eigenlijk de pest aan je heb, dan doe ik dat gewoon omdat ik het niet de moeite vind om er een toestand over te maken, of omdat ik beleefd wil zijn. Heel authentiek.

Duivel of heilige?

“The devil made me do this” is zo’twereuitspraak. Hou toch op, neem je verantwoordelijkheid. De meeste mensen zijn niet heilig, maar worstelen gewoon de schaduwen van hun persoonlijkheid. Daar is helemaal niet mis mee, die worsteling is gewoon een onderdeel van het leven. Voor de één wat zwaarder dan voor de ander. Zo zit het leven in elkaar, overigens is het leven iets dat niet een persoonlijkheid op zich heeft, dus je kunt het ook niet aanspreken op haar onrechtvaardigheid.

Wat moet ik nu met authenticiteit? Wel als ik van een ander vind dat deze niet authentiek is, dan zegt dat wat van mij. Naar alle waarschijnlijkheid, gedraagt zo iemand zich niet naar mijn verwachtingen. Maar wacht eens … dan is elke keer dat ik denk (of zeg) dat iemand niet authentiek is een wens tot manipulatie. Want als die ander nu maar aan mijn verwachtingen voldoet dan is deze authentiek.

Despotisme

Ik voel mij verlost van alle authenticiteitsdespoten, ik wil er geen meer zijn, ik wil mij richten op die mensen die mijn gedrag zonder meer accepteren, in ruil daarvoor zal ik hun gedrag accepteren. Ik zal hen niet mijn verwachtingen opleggen.

Let’tain’tstay authentic