Wie niet agile is, raakt zijn baan kwijt

Een ongemakkelijk scenario wat best wel waarschijnlijk is. Wij, die leven in het Westen, worstelen met een aantal historische uitdagingen die onze toekomst blijvend zullen veranderen. Hoe? Daar kan ik niets zinnigs over zeggen, maar dat zij dat zullen doen dat is zo goed als zeker:

  • Klimaatverandering
  • Globalisering
  • Volksverhuizingen
  • Robotisering

Je hebt niet veel verbeelding nodig om te beredeneren dat dit voor veel mensen gaat betekenen dat zij hun baan verliezen. Wie nu nog in de fosiele brandstof zit, gaat zijn baan verliezen of omdat we er mee stoppen, of op het moment dat het echt op is. Door de globalisering zullen er mensen op de arbeidsmarkt komen die voor een lager loon hetzelfde doen. Wie nu nog een hoog tarief rekent, of een salaris heeft dat vakbonden uitonderhandelen, die gaat vroeg of laat zijn baan verliezen. De grote stromen mensen die enerzijds door opwarming onze kant op komen, anderzijds door zinloze militaire interventies op de vlucht zijn, zullen we niet tegen kunnen houden, vroeg of laat zullen ze integreren en (vaak teger een lager tarief) een baan aannemen. Tot slot de robotisering en de daarbij gepaarde kunstmatige intelligentie zal heel veel banen overbodig maken.

Een spannend toekomstbeeld, want wat ga jij doen als je overbodig bent? Niets doen, eindelijk dingen waar je zin in hebt? Dan heb je wel geld nodig en een basisinkomen zal, als het er komt, onvoldoende zijn.

Door Agile en Lean gaan ook banen verloren

Naast de vier genoemde ontwikkelingen zal de verspreiding van het Agile/Lean gedachtengoed ook nog voor verder banenverlies zorgen. Want door Agile hebben we minder managers nodig, de teams zijn zelfsturend. Door Lean gaan we veel efficienter werken waardoor we weer minder mensen nodig hebben. Beide concepten hebben zo’tweresterke potentie dat bedrijven die hier niet in meegaan uiteindelijk het loodje zullen leggen, ook daardoor verdwijnen er banen.

Wat moet jij doen, als je wilt blijven werken?

Als jij niet van een basisinkomen wilt rondkomen, als jij graag met anderen een verschil wilt maken en een bijdrage wilt leveren aan een betere wereld, dan heb je geen andere keus dan van je luie a… te komen en agile te worden. Agile is wendbaar, wendbaar is het vermogen om je steeds aan te passen aan je omgeving. Aanpassen aan je omgeving betekent dat je ervoor zorgt dat wat jij doet waardevol voor anderen mensen is. Als je omgeving wat anders wilt, dan verander je mee, dat is agility.

Aan jou de keus!