Wat we denken en wat werkelijk is

Onlangs kwam ik al surfend terecht bij een interessante presentatie, je vindt deze hier. Het maakt een vergelijking tussen wat mensen denken over de stand van het land en wat er feitelijk is. Voor Nederland komen er een aantal interessante zaken naar voren:

  1. Zo denken we dat 19% van de bevolking moslim is, terwijl dit in werkelijkheid 6% is.
  2. We denken dat 57% van de bevolking gelukkig is, terwijl in werkelijkheid 84% van de bevolking dat van zichzelf vindt.

Een paar cijfers die ons met beiden benen op de grond zetten. Voor de mensen die straks op een partij gaan stemmen die alle moslims wil deporteren naar weet niet waar, uw perceptie is fout. De vermeende Islamisering kan niet vanwege zo’twerekleine hoeveelheid. Wanneer u nu zorgt dat wij een cultuur hebben waar we trots op zijn en waar elke immigrant jaloers op is, dan valt het uiteindelijke allemaal wel mee. Dat is iets dat Nederland al eeuwen doet. Dat doet u overigens niet met wetsvoorstellen die het beledigen aanmoedigen.

Ook blijkt dat 84% van alle Nederlanders zich gelukkig voelt. Dit staat in schril contrast met wat we dagelijks op de televisie en op social media zien langskomen. Daar lijkt het alsof Nederland alleen nog maar bestaat uit mopperende boze mensen die niet krijgen waar ze recht op menen te hebben. Niet iedereen heeft buren die hij voor de rijdende rechter wil slepen. Het valt wel mee. Meneer, mevrouw de journalist, zou het misschien een onsje minder mogen al die rampverhalen.

Ik moet je een bekentenis doen. Heel vaak denk ik en soms heb ik daar ook wel over geblogd, dat Nederland steeds dommer wordt. Ik kan me mateloos ergeren aan de domheid in ons land. Wat blijkt nu? In datzelfde onderzoek berekent men de index of ignorance (onwetenheid) voor 40 landen. Van die veertig scoort Nederland het laagst, dat maakt ons tot de slimste mensen van de veertig. Ik heb het dus fout, Nederland wordt niet dommer, wij zijn juist slim. Ik zal niet zeggen wie op nummer 1 van deze lijst staat, dat zoek jezelf maar uit, maar de Verenigde Staten staat op nummer 5, kijk en dat verklaart de verkiezingsuitslag. Tegelijkertijd stemt mij dit tevreden, het komt niet goed met Nederland, het is al goed.