Waarom

Parijs waarom

Ieder die een ander doodt, is fout, wie meerdere mensen doodt, is fouter. Dus dat wat zich gisternacht in Parijs afspeelde is fouter dan fout. Woorden voor dit tragedie schieten te kort.

En dan nu een antwoord op het WAAROM.

Na 9/11 trok het Westen onder valse voorwendselen Irak in en in plaats van met geweld onze veel geprezen democratie af te dwingen, hebben we een chaos achter gelaten.

Toen de Arabische lente uitbrak hebben we de bestaande machtsstructuren aan hun lot overgelaten, waardoor zij in Libië, Syrië niet meer instaat waren de orde te handhaven. Daarna hebben we rebellen van wapens voorzien en toen was het hek helemaal van de dam.

Ondertussen is het vluchtruim in het Midden-Oosten druk met drones uit het Westen die vermeende terroristen liquideren. Regelmatig komt het voor dat daarbij onschuldige burgers om het leven komen. Mensen die zich afvragen waarom?

Een van onze bondgenoten in die regio bouwt een muur en houdt een heel volk gevangen uit ‘veiligheidsoverwegingen’. Europa doet verwoede pogingen om barrières op te werpen voor mensen die op zoek zijn naar een beter leven. Alsof geluk zoeken een misdaad is.

Gedurende deze ontwikkelingen zijn we over die arme stakkers gaan praten alsof iedere moslim een terrorist is. We beloven een sobere opvang. De media verzwijgt bijna elk positief verhaal over de vluchteling. Moslims worden tot niet te vertrouwen tweederangs burgers gedegradeerd.

Wanneer je kranten leest of het internet als bron van informatie neemt. Wanneer Facebook of Twitter jouw mening bepaalt. Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat de islam een gewelddadige religie is. Maar als je naar de westerse geschiedenis kijkt dan zul je zien dat wij ook een geschiedenis van oorlog, slavernij en uitbuiting hebben. Dus wie de schoen past …

Het antwoord op de vraag WAAROM ligt altijd in de geschiedenis en is dus simpel: DAAROM!