Spaar jezelf succesvol

Wil jij succesvol zijn in het leven? Dat kan, zo schrijft Napoleon Hill in 1928 in de wereldwijde bestseller The Law of Success.  Het is verrassend hoe zo’twereboek van bijna negentig jaar geleden ook nog lessen voor de 21ste eeuw in zich kan bergen. Het is nog altijd actueel. Deze les die gaat over de gewoonte van het sparen is vooral van belang voor mensen die overwegen om voor zichzelf te werken. Als ZZP’er of als de eigenaar van een startup, in beide gevallen heb je geld nodig om te starten. Het oude Nederlandse spreekwoord “de kost gaat voor de baat uit”, is hier wel degelijk voor van toepassing. Ik heb die stap, samen met mijn vrouw zelf al zo’twerezestien jaar geleden gemaakt. Toen iemand mij vroeg, wat is er voor nodig om zelfstandig te worden, antwoordde ik: “een droom, een netwerk, een dosis geluk en een flinke pot met geld”.  Over die pot met geld, daar gaat deze blog over.

De meeste van ons hebben niet een rijke suikeroom waarvan we erven bij zijn overlijden, het geld om te beginnen dat moet ergens vandaan komen en banken staan niet te trappelen om een beginnende ondernemer geld te lenen. Daarbij komt nog, dat veel van ons hun financiƫle nek in een hypothecaire strop hebben gestoken. Met geld koop je vrijheid, een lening maakt je slaaf van de lener. De meeste van ons denken aan de vrijheid die het zelfstandig zijn hen biedt. Dat is zeker het geval, in al die jaren dat ik zelfstandig ben, vind ik het een verademing om geen managers te hebben die in mijn nek hijgen met weinig waarde toevoegende verzoeken om hun drang naar beheersing te bevredigen. Maar toch ik had nooit kunnen beginnen als er geen geld geweest was om ons bedrijfje op te bouwen. We hebben twee financiƫle crisis overleeft enkel en alleen omdat we spaarzaam zijn geweest met de gelden die we hadden en verdienden. Met geld koop je vrijheid.

Dus voor elke zelfstandige in spe is het van groot belang om aan geld te komen. De enige manier omdat te doen zonder je je vrijheid in gevaar te brengen is door te sparen. Niet door te lenen en al helemaal niet ui de overwaarde van je huis, omdat deze laatste slechts een niet gerealiseerde winst is. Je zou je huis kunnen verkopen en kleiner gaan wonen;-)

Napoleon Hill heeft het nu over de gewoonte van het sparen. Dat is belangrijk, dat je er een gewoonte van maakt om te sparen. Vele kleintjes maken een grootte. Als je elke maand twintig procent van je netto-inkomen opzij legt dan doe je twee dingen: je bezuinigt en je spaart. Als je dan ook nog niet op vakantie gaat, dan spaar je je vakantiegeld en tegelijkertijd je vrijedagen op, waardoor je een maand eerder kunt stoppen met werken. Aan het eind van een jaar heb je dan ongeveer drie maanden de tijd om je bedrijfje op te starten. Als je een goed idee hebt, is dat zeer realistisch. Enkel en alleen door de gewoonte te ontwikkelen om te sparen. Stel je doet dit vijf jaar achtereen voordat je zelfstandig wordt, dan heb je bijna een vol jaar om je onderneming van de grond te trekken. Zo simpel is het.