Smijt #raci maar in de vuilnisbak

Elke projectmanagement cursus staat bol van acroniemen die aangeleerd worden door trainers die waarschijnlijk zelf nog nooit een echt project in handen hebben gehad. Want als je een goede projectmanager bent betekent dat niet direct dat je ook een goede trainer bent, en omgekeerd is een goede trainer over het algemeen geen goede projectmanager. Nu is daar niet zoveel mis mee als de trainer maar begrijpt waar hij het over heeft en niet net alsof doet. De uitdaging die we nu hebben is de vraag vanuit organisaties om diploma”s en certificeringen. Op die manier zorgen we ervoor dat de projectmanagers in ieder geval hetzelfde minimale niveau hebben, want meer is een diploma natuurlijk niet. Hier is ook helemaal niets mee. Tenminste wanneer je het als losse facetten in het ontwikkelen van projectmanagers beschouwt. Echter wanneer je het als een systeem ziet dan gaat er iets niet goed.

Geduld we gaan het ook nog hebben over #raci

Wat zegt een diploma? Dat je ooit een intellectuele prestatie hebt geleverd. Wat zegt een persoonscertificering? Dat je ooit hebt aangetoond dat je in een bepaald iets competent bent. Mooi toch. Ja, maar wat dacht je van het volgende en ik zoom nu even in op het diploma, een theorie-examen. Daarvoor moet je examentermen bedenken want anders kun je geen vragen maken. Die examentermen gaan een eigen leven leiden en omdat alle opleidingsinstituten graag hoge slagingspercentages willen gaan ze de deelnemers trainen voor de examens. Niet meer voor projectmanagement! Sommigen instituten zijn zelfs zo triest dat ze de kandidaten nabellen om te vragen welke vragen er op het examen waren om op die manier de volgende klas te trainen. Voor een van de meest afgenomen projectmanagementexamens zijn er speciale geheugentrainingen om alles voor het examen uit je hoofd te leren.

Uit je hoofd leren voor een examen is ronduit triest

Het komt er een beetje ongenuanceerd uit, maar als je dat doet, dan heb ik alleen maar medelijden met je. Het heeft totaal geen zin. Als je iets begrijpt dan hoef je het ook niet meer uit je hoofd te leren.

In die examentermen staan zonder twijfel ook de acroniemen RACI en dat is zo’twereding dat je wel uit je hoofd moet leren.

Lees hier als je meer over RACI wilt lezen

Weet je nog wat het betekent? De RACI tabel is een manier om aan te geven wie waarvoor verantwoordelijk is. De R betekent ‘responsible’ en de A betekent ‘accountable’ in het Nederlands is dat respectievelijk ‘verantwoordelijk’ en ‘aansprakelijk’. Nu zit daar wel een verschil in, maar gevoelsmatig ligt dit niet zover uit elkaar omdat degene die verantwoordelijk is (responsible) in de praktijk van alle dag ook ‘aansprakelijk’ is (accountable). Lekker verwarrend dus en omdat het verwarrend is begrijpen we het niet en daarom gaan we er examenvragen over stellen. Maar dan moeten we eerst de verwarring oplossen die er is tussen die twee woorden. Wel dat hebben we gedaan ‘responsible’ (verantwoordelijk) daar hebben we van gemaakt degene die het werk doet, en ‘accountable’ dat is degene die er eindverantwoordelijk voor is. Ik weet niet of je het nog begrijpt, ik in ieder geval niet meer, alleen ik weet wel precies wat ik moet vertellen om het uit te leggen zodat een ander het uit zijn hoofd kan leren. Nu zijn er slimmerikken die hebben de VURI tabel bedacht. Hier staat de V voor ‘verantwoordelijk’ en die komt overeen met de A van de RACI tabel die staat voor ‘accountable’ wat in het Nederlands ‘aansprakelijk’ betekent, de U staat voor ‘uitvoerend’ wat in de RACI tabel overeenkomt met de R die staat voor ‘responsible’ dat in het Nederlands ‘verantwoordelijk’ betekent. Snap je?

Nu gaan we de RACI tabel toepassen, wie is verantwoordelijk voor projectmanagement? Het lijkt me de projectmanager, dus in de RACI tabel zouden we dan bij projectmanagement een R moeten zetten. Het is niet goed wanneer iemand zowel een A als een R heeft. Kortom de A moet ergens anders naar toe, wie is aansprakelijk voor het projectmanagement … eh … het lijkt me in de dagelijkse gang van zaken dat dat de projectmanager is, als die er een zootje van maakt dan moet die met zijn billen bloot om op de blaren te zitten. Echter, wat hebben we verzonnen, dat moet dan logischer wijze een niveau hoger zijn en dan kom je bij de opdrachtgever uit. Nou laat ik je vertellen die denkt daar heel anders over.

Het grote probleem is dat we hier te maken hebben met taal en de betekenis van woorden verandert, en is vaak voor meerdere uitleg vatbaar. De RACI tabel is een draak van een ding en ik vraag me af of iemand hem ooit leest. Ik in ieder geval niet, maar ik ben ook niet een echte teamplayer ;-). Dus wat mij betreft in de prullebak dat ding. Ook al het idee dat je van te voren alles formeel kunt vastleggen, denk je echt dat je met je RACI tabel een beheersbare wereld creeert. Hallo …. wordt wakker.