De wijzen hebben altijd al gebruikt gemaakt van lean principes. Deze blog gaat dieper in op wat we over lean kunnen leren in de tau te tsjing van de oosterse wijsgeer Lao Tze. We vinden deze bijvoorbeeld in het negende hoofdstuk (van mijn vertaling). Hier vinden we een aantal vormen van muda (verspilling):
Beter dan een tot de rand gevulde vaas te dragen, kun je haar aan zichzelf overlaten.
Verspil geen tijd en energie aan dingen die bij voorbaat gedoemd zijn te mislukken. Als je een tot de rand gevulde vaas verplaatst dan verlies je altijd inhoud. Je heb hier te maken met twee vormen van verspilling (muda):
- De energie die jij nodig hebt om de ‘vaas’ te verplaatsen.
- Het water dat onvermijdelijk over de rand klotst.
Er zijn situaties die je beter aan zichzelf kunt overlaten als je de verspilling tot een minimum wilt beperken. Vaak is het beter even te wachten om te kijken hoe de situatie zich ontwikkelt totdat je wel in staat bent om succesvol tot een oplossing te komen. Je verspilt dan niet de inspanning van het verplaatsten en het verlies van je bezit (het water in de vaas).
Een lemmet wetten en telkens met de hand beproeven, zal het niet lang scherp doen blijven.
Je kun overdrijven en tijd verspillen door steeds weer te testen of een bepaalde aanpak succesvol is. Soms moet je gewoon vertrouwen dat je actie afdoende is geweest. Er zijn veel organisaties die van het ene veranderingstraject naar het andere rollen (het lemmet wetten) en nooit tevreden zijn. Deze vorm van verspilling (mudda) is:
- Verbeteren zonder te gebruiken.
De grote inspanning van de vorige verandering gaat hierdoor verloren. Vaak is een kleine verandering al voldoende om je doel te bereiken. Dit is iets veel topmanagers niet goed begrijpen. Ze verspillen daardoor ook nog een andere vorm van energie, namelijk de motivatie van de medewerkers, door nooit tevreden te zijn met het resultaat van een verandering. Onder het mom van ‘we moeten ons aanpassen aan gewijzigde omstandigheden in de markt’ scherpt men het mes opnieuw met een nieuwe reorganisatie. Tegelijkertijd raken de medewerkers hun vertrouwen kwijt in het hoger management, die deze verspilling overigens niet bemerken.
Drie vormen van muda: inspanning, bezit en motivatie. Nu je ze kent, zorg dat je ze voorkomt.