De vijanden van succes

Dit is een nieuwe blog over het boek van Napoleon Hill over the Law of Success voor het eerst gepubliceerd in 1928, een van de eerste boeken over succes en hoe je dit kunt bereiken, elke week (in het weekend) schrijf ik erover. Dit keer over de zes grote vijanden van succes.

A winner never quits, and quitter never wins

Succes kost tijd, tijd vergt doorzettingsvermogen, wie stopt haalt de finish niet. Waarom stoppen mensen of aarzelen ze om te starten? 

Dat heeft te maken met angst voor de toekomst. Aan de ene kans is angst een goed mechanisme dat we hebben ontwikkelt. Het stelt ons in staat om een snelle beoordeling te maken om te vechten dan wel te vluchten. De lichamelijk reactie zorgt ervoor dat we direct de benodigde energie hebben om te rennen of te meppen. Dat werkt goed bij fysiek gevaar, we bevriezen, de tijd staat een fractie van een seconde stil en we kiezen wat we doen. Bij sommige wilde dieren moet je doodstil staan, bij anderen kun je beter wegrennen of in een boom klimmen. Maar wat nu wanneer je in de moderne wereld leeft? Daar zijn niet veel wilde dieren. Dat is de andere kant, in de meeste gevallen hebben we de fysieke reactie op gevaar niet echt meer nodig. Die stress die deze reactie met zich meebrengt, verhindert vele mensen om dat succes uit hun leven te halen dat er potentieel inziet.

De zes grote angsten die ons belemmeren om succes te hebben

Hier komen ze:

 1. De angst voor armoede.
 2. De angst voor ouderdom.
 3. De angst voor ziekte.
 4. De angst om een geliefde te verliezen.
 5. De angst voor kritiek.
 6. De angst om te sterven.

De eerste drie zijn zeer actueel: de discussie over pensioenen heeft te maken met de eerste, de discussie over euthanasie bij een voltooid leven de tweede en die over de kosten van de zorg over de derde. De laatste drie zijn bijna universeel aanwezig. Elke angst kost tijd en energie wanneer deze je doen en laten op de een of andere manier overheersen. Elke angst is een belemmering tot succes en daarom moeten we er op de een of andere manier iets mee!

Neem nu even de tijd om te reflecteren. Geef elke angst een cijfer tussen 1 en 10, waarbij 10 aangeeft hoe groot deze aanwezig is. Kennis van jezelf is altijd een goed beginpunt.

De vijftien lessen van de Wet van Succes

In de volgende 20-30 wekelijkse blogs (elke week in het weekend) neemt ik je mee naar de vijftien lessen die je moet leren (volgens Napoleon Hill) om succesvol te zijn. Dit zijn:

 1. Duidelijk doel voor ogen.
 2. Zelfvertrouwen.
 3. De gewoonte van sparen.
 4. Initiatief en leiderschap.
 5. Verbeelding.
 6. Enthousiasme.
 7. Zelfbeheersing.
 8. Meer te doen dan waarvoor je betaald wordt.
 9. Prettige persoonlijkheid.
 10. Nauwkeurig denken.
 11. Concentratie.
 12. Samenwerking.
 13. Falen.
 14. Tolerantie.
 15. De gouden regel.

Als je de bovenstaande lijst tegenover de zes angsten stelt dan is het niet moeilijk om je in te denken dat wanneer je deze lessen leert de angsten ook grotendeels verdwijnen.