Agile werkt (ook) niet

Ik sprak met iemand, na aflooop van een lezing die ik gaf, over Agile. Beiden zijn we ervaren of zo je wilt ‘oude knarren’ en hebben nog al wat hypes meegemaakt in onze projectmanagementervaring. Uiteraard kwam de zendingsdrang van de Agile Kerk aan de orde. Want wanneer mensen Agile hebben ontdekt, dan worden ze vaak zo enthousiast dat ze met religieuze bekeringsijver alle volkeren tot hun discipelen willen maken. Waarbij een certificering tot Scrum Master de doop vervangt. Je eenmaal de ingewijde meester bent dan liggen nieuwe rollen in het verschiet. Alsof de mensen die het Agile manifesto opstelden, persoonlijk van onze Lieve Heer de opdracht hebben gekregen om het goede nieuws te brengen. Niet zelden gaat de boodschap met apocaliptische voorspellingen gepaard: de waterval zal branden in een eeuwig vuur en projectmanagers zullen hun baan verliezen. Iets wat overigens voor velen daadwerkelijk het geval zal zijn, maar dat komt dan niet door Agile. Daarover een andere keer, nu terug naar ons gesprek.

We spraken over een grote financiĆ«le instelling die kennelijk voor het eerst echt was gaan organiseren en daardoor 80 projectmanagers niet meer nodig had. We kwamen erop naar aanleiding van het vorig IPMA NL congres. Ik herinner me nog hoe ik me stoorde aan de respectloze bekeringsijver van een der sprekers die trots vertelde hoe hij 80 man overbodig maakte. Als je toen op het congres aanwezig was, kan je vast nog wel herinneren wat er gebeurde. Terug naar onze discussie, iets wat mijn gespreksgenoot zei en wat ik toen beaamde is blijven hangen, hij zei: Maar nu klagen ze, dat ze na vele sprints ook niet alles krijgen wat ze vooraf hadden bedacht. Samen lachten we, hier was een bewijs dat Agile toch gewoon weer een nieuwe hype was. Hahahaha ….

Echter beste lezer, en gespreksgenoot als je dit leest, toen we nog waterval deden kregen de gebruikers ook niet wat ze vooraf hadden gespecificeerd. In die zin is er niets verandert. Echter als je Agile werkt of volgens Lean principes dan is de planning altijd vraaggestuurd (pull). Inderdaad je krijgt niet wat je wou, maar wel wat je wilt. Integenstelling tot Waterval daar wist je niet wat je wou en kreegt je zeker iets anders dat je aanvankelijk wou (scope creep) en vaak was dat dan weer iets wat je niet wilde. In die zin werkt Agile net als Waterval niet goed, maar wel veel beter dan waterval.