Het waardevolle verschil

Maak een verschil

Mijn vorige blog ging over verschilmakers. Ik laat mijn gedachten daar nog even wat verder over gaan. Want wanneer is een verschil nu waardevol? Ik vind dat wanneer je iets anders doet, wanneer je buiten de gebaande wegen treedt, dat dit minstens (eventueel op termijn) voor een ander van betekenis moet zijn. Er zijn al voldoende dikke ikken in dit land.

Hoe bereik je dit? Alles begint met een overtuiging en het is verleidelijk, zeker wanneer die overtuiging jou de nodige voordelen biedt om deze niet te toetsen aan wat er in werkelijkheid gebeurd. Zo heb ik ooit een manager gehad, overigens mijn laatste (al weer bijna 17 jaar geleden), die trots was op het feit dat hij een coachend leider¬†was. Daarna hield hij een ‘college’ van ongeveer een uur, waarbij de coaching ver te zoeken was. Dat is niet een waardevol verschil maken! Ik krijg nog de kriebels als ik daar aan terug denk.

In de wetenschappelijk methode nemen we een hypothese die we in een experiment toetsen. Als dit dan onze overtuiging weerlegt, gaan we opzoek naar een betere, die we wederom toetsen. Wanneer een geen weerlegging is, dan scherpen we de overtuiging aan en kijken we wat er wel van te weerleggen is. Zo komen we gaandeweg op iets dat werkelijk het verschil maakt.

Deming WielWe kennen dit natuurlijk in de plan-do-check-act cyclus:

  1. Een plan om een bepaalde overtuiging te toetsen.
  2. Het experimenteren met die overtuiging.
  3. Kijken of de verwachtingen aankomen.
  4. Handelen naar de de uitkomst.
  5. Ga weer naar het eerste punt.

Ik zou zo zeggen, maak een waardevol verschil en toets of dit voor een ander ook werkelijk het geval is.