Agile met een grote A omvat alles

Over een aantal dagen ga ik op het IPMA Jaarcongres een oplossing voorstellen om de huidige agile ontwikkeling een stap verder te brengen. Ik heb een initiatief gestart waarvoor ik in Nederland ongeveer 150 mensen nodig heb. Mensen die willen nadenken over Agile met een grote A. Die buiten hun intellectuele comfortzone durven te treden en willen praten over alles wat te maken heeft met Agile. Want dat is nodig voor Agile met een grote A.

Het is een allesomvattende niet op schrift te stellen filosofie over organiseren, die steeds het beste wat we hebben als uitgangspunt neemt en empirisch toetst in welke mate dit voldoet aan de behoefte van het moment.

Waarom moet het allesomvattend zijn? Dat is nodig, want om echt wendbaar te zijn moet je een zo breed mogelijk blikveld hebben. Als je geen box hebt, dan hoef je ook nooit out-of-the-box te denken. Als mensen samenwerken, moet je afspraken maken over hoe je dat gaat doen. Daar zou je Scrum voor kunnen gebruiken, of wanneer je moet schalen SAFe of iets anders. Maar is dat alles? Nee, neem nu eens de waarde transparantie. Ben je het met me eens dat dit essentieel voor Agile is? Er zijn nogal wat psychologische en sociologische aspecten waar je dan mee te maken hebt. Ben je ook nog beursgenoteerd dan zijn er wettelijke restricties aan diezelfde transparantie. Daar kom je met Scrum alleen niet ver genoeg mee. Nee, want Agile met een grote A is allesomvattend. Waarbij het alles afhankelijk is van het soort organisatie wat je bent.

Dat heeft grote consequenties voor de leiders van Agile met een grote A. Die moeten niet veel kennis hebben van weinig (bijvoorbeeld 97% van de SAFe vragen goed kunnen beantwoorden), maar veel wijsheid van bijna alles bezitten. Dit is een onmogelijke taak voor de enkeling, we hebben de wijsheid van een menigte nodig, die bereid is haar kennis te bundelen en nieuwe te ontwikkelen. Ik zou eigenlijk niet meer willen spreken van Agile Leiders maar van een Agile Leiderschap! Daarom zoek ik 150 mensen in Nederland die Agile met een grote A willen ontdekken. In de laatste blog vertel ik wat die 150 mensen dan gaan doen in onze organisaties.

Tijdens de workshop op 1 November om 11:30 tijdens het IPMA jaarcongres ga ik je daar meer over vertellen.