In mijn vorig blog schreef ik hoe managers intrinsieke motivatie op kunnen wekken door oprecht het beste met hun medewerkers voor te hebben. Door ze zelfbeschikking te geven. Ik heb dit ‘Liefde’ genoemd, een keuze die los staat van wat je voelt. Als je dat omzet in actie dan krijg je een SUPER team. Dit is de enige manier om een zelfsturend team duurzaam te motiveren.
Kies jij voor Liefde?
Van de drie basisbehoeften heeft Liefde het meest met verbondenheid te maken. Als teamleden het beste met elkaar voor hebben, krijg je zelfsturing kado. Liefde is ruimte geven aan elkaars talenten die zich daardoor kunnen ontwikkelen en zo de behoefte aan competentie vervullen.
In sociocratie spreken we over ‘artful partcipation’ of ‘meestelijk bijdragen’ aan het groepsproces. Wie zou hier niet aan willen meewerken? Word jij ook een leider door het voorbeeld te geven? Management anno 2019 begint met de vraag ‘Wat kan ik doen zodat jij kunt excelleren?’. Dat is de keuze die jij moet maken.
De noodzakelijke voorwaarde voor zelfsturing
De wereld is sterk aan het veranderen, om snel te reageren gebruiken we zelfsturende teams. Immers autonomie vergroot de motivatie. Maar dat is niet genoeg! Zelfbeschikking bestaat uit autonomie, verbondheid en competentie. Deze drie zijn niet van elkaar te scheiden. Vergeet er een en weg is het SUPER team.
Om zelfsturing mogelijk te maken is verbondenheid een noodzaak. Verbonden teams mobiliseren de aanwezige wijsheid van de leden. Hierdoor zullen zij informatie met elkaar delen en elkaar aanmoedigen het beste te geven. Dit is de nieuwe taak van leiders, het stimuleren van verbondheid. Op die manier lost je de paradox van het intrinsiek motiveren op.
De paradox van het intrinsiek motiveren
Intrinsieke motivatie komt van binnenuit, men doet iets omdat men het leuk vindt in plaats van omdat het moet. Als een leider motiveert dan is dat per definitie extrinsiek. Hoe lossen z/hij dit op? Door als een chemicus voor de juiste elementen (karakters) en omstandigheden (werkomgeving) te zorgen waardoor de gewenste chemische verbinding (teamresultaten) ontstaat. Leiders geven het team een missie en een doel om na te streven. Daarna doet de zelfbeschikking zijn werk.
Leiderschap is een deugd
Vergis je niet leiderschap is meer een deugd dan een vaardigheid en richt zich op het goede voor mens en organisatie. Het is iets wat mij mijn hele leven al fascineert. Waarom zijn er mensen waarvoor we vrijwillig door het vuur gaan? Wat maakt iemand een leider? Hoe werkt het en hoe kun je dat ontwikkelen. Daarover ben ik een training aan het ontwikkelen, als je geinteresseerd bent, connect met me op LinkedIn en stuur een berichtje, dan houd ik je op de hoogte. Als je deze blog leuk vindt, deel hem dan op social media.