Wie #agile wil blijven die leest

Wanneer je hersenen de beelden die op je netvlies vallen verwerken, vindt er een ingewikkeld proces plaats dat meer in een boek over het menselijk lichaam hoort dan in een korte blog over agile. In dat proces is er een moment dat je geheugen een belangrijke rol speelt. Het is namelijk niet goed mogelijk om iets te herkennen als je niet eerder hebt gezien. Wandel met een vogelaar in het bos en z/hij ziet oneindig veel meer vogels dan jou en mij. Dat komt omdat de vogelaar weet wat z/hij ziet. Zien is herkennen! Dit is hoe het menselijke brein werkt en dat heeft nogal wat gevolgen voor ons adaptieve vermogen. Je kunt alleen reageren op iets dat je herkend.

Wanneer de noodzaak bestaat om je aan te passen, dan zal je dat in de meeste situaties niet direct opmerken. Vaak moeten er meerdere signalen je hersenen binnendringen voor dat het muntje valt. Niet zelden is dat dan te laat. Daarom zeggen we ook dat je veel van je fouten kunt leren, fail-fast-learn-fast is onze lijfspreuk. Maar wat nu als er een manier is de noodzaak eerder te ontdekken, wat nu als we onze hersenen kunnen uitrusten met voldoende informatie om eerder te herkennen dat we ons moeten aanpassen? Dat zou mooi zijn. Wel ik heb goed nieuws voor je, dat kan. De klassieke oplossing was uitgebreide risicoanalyses en scenarioplanning en hoewel daar niets mis mee is, is dat niet waar ik op doel.

Als de noodzaak tot aanpassing afhankelijk van het herkennen van signalen is, dan is lezen de meest voor de hand liggende oefening om de hersenen te trainen. Ik lees alles wat los en wat vast zit, een dag niet gelezen is voor mij een dag niet geleefd. Ik lees geschiedenis, filosofie, verhalen op Blendle, globalisering, technologische trends, case studies, daarnaast luister ik naar de ervaring van anderen en sta toe dat zij mijn hersenen veranderen. Ik noem dat kennisalchemie, van lood intellectueel goud maken.

Dus wil je agile worden of blijven dan zou ik zeker als een bezetene gaan lezen en je hersenen vullen opdat zij vreemde situaties op tijd herkennen. Wie leest blijft Agile.