Vrouwen verdienen echt minder dan mannen!

Vrouwen verdienen echt minder dan mannen voor hetzelfde werk! Dat dit een grote onrechtvaardigheid is, lijkt me vanzelfsprekend. Het is vreemd dat er na alle discussie en debat nog steeds geen goede oplossing is gevonden. Er gaan stemmen op om het wettelijk verplicht te stellen. Hoe je dat dan moet afdwingen weet ik niet, maar al mijn fantasieën daarover geven mij een beklemmend gevoel. Een overheid die het bedrijfsleven door strikte regelgeving probeert te sturen, spreekt mij als kleine zelfstandige ondernemer niet aan.

Naast alle genoemde redenen voor deze ongelijkheid is er een, die niemand noemt, die ik eigenlijk nog veel zorgelijker vind dan dat vrouwen voor hetzelfde werk minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.

Het is de diepe overtuiging in onze directiekamers dat je mensen inkoopt of inhuurt alsof het producten zijn.

Nu is het volledig te rechtvaardigen dat een manager bij de aanschaf van een product op zoek gaat naar de beste prijs/prestatie verhouding. Zo laag mogelijk inkopen, waarde toevoegen om deze daarna met een hoge marge door te verkopen. Maar die gedachte, inkoop+marge=verkoop is fundamenteel fout wanneer het over mensen gaat. Een denkfout met veel ernstiger gevolgen dan vrouwen die minder verdienen.

Een mens is geen middel! Dit uitgangspunt verhult een onbewust dan wel bewust ontbreken van respect voor mensen. Een product koop je omwille van de kwaliteit die het heeft op het moment van afname. Een nieuwe medewerker daarentegen neem je aan omwille van de ontwikkelingspotentie die z/hij heeft.

Salarisonderhandelingen hebben niets gemeen met inkopen. Niet: wij willen je graag, wat verdien je nu, wij doen daar wat bovenop, tevreden? Ja, welkom bij ons bedrijf. Dat is respectloos! Beter is: wij denken dat je de potentie hebt om hierin door te groeien, wil je dat en wat vind je dan van dit salaris?

De grote weeffout in het bepalen van het salaris van werknemers is dus dat we doen alsof dit hetzelfde is als het inkopen van goederen. Daardoor proberen managers de salarissen zo laag mogelijk te houden. Je koopt geen mensen in! Je neemt ze aan vanwege hun potentie. Wanneer medewerkers vinden dat ze te weinig verdienen, dan gaan zij minder hard en minder goed werken. Waarop de managers dan weer antwoorden met een brede verzameling beheersmaatregelen. Een negatieve spiraal die we alleen door een mindset verandering kunnen doorbreken.

Mensen zijn iets anders dan middelen, als je goede mensen wil, moet je ze goed betalen. Als je betere kwaliteit wilt, dan moet je de mensen nog meer gaan betalen. Niet te veel, maar gewoon een eerlijke prijs. Niet voor het werk dat ze in het verleden deden, maar voor dat wat ze in de toekomst gaan doen. Dit motiveert mensen. Het mooie van deze gedachte is, is dat je in ieder geval een heleboel managers niet meer nodig hebt. Dat is op zich al een flinke besparing want managers voegen niet zoveel waarde toe.

Of dit de hoogte van het salaris van vrouwen gaat veranderen durf ik niet te zeggen. Het zou best weleens kunnen zijn dat mannen nu gewoon meer verdienen dan zij feitelijk waard zijn. Wat het wel doet is de kloof dichten, omdat naar alle waarschijnlijk mannen wat minder en vrouwen wat meer gaan verdienen!