#vliegschaamte een grenzeloze vorm van triestheid

Toen ik zestien was zette ik mijn brommer aan de kant omdat ik een schoon milieu wou. Je bent jong en hebt idealen en daar wil je naar leven. Voor alle duidelijkheid, ik heb nu andere idealen. Een daarvan is grenzeloze domheid aan de kaak stellen.

Regelmatig lees ik tegenwoordig over een nieuwe psychologische aandoening.

Vliegschaamte

Dat is wat mensen hebben die vol met idealen voor een betere wereld, die eigenlijk tegen vliegen zijn, maar het soms niet kunnen laten. Wie hier geen probleem mee heeft is mevrouw Thieme want die vliegt wat af in een jaar. Je hebt een ideaal, maar het blijkt best wel ingewikkeld om je daar aan te houden, wat ga je dan doen? Je zitten schamen? Hoe bedenk je het.

Wie een ideaal heeft die moet ook op de blaren zitten. Als jij vliegen niet vindt kunnen, dan moet je gewoon niet meer vliegen. Jezelf gaan zitten schamen omdat je het toch doet, daar koopt de planeet helemaal niets voor. Misschien ben je net zoals de rest van de mensen helemaal niet zo principieel.

Moeten we dan niet minder vliegen?

Dat schijnt zo te zijn, we moeten minder van alles. Misschien moet je jezelf eens afvragen wat het gevolg is van dat we altijd het onderste uit de kan willen. De goedkoopste prijs willen betalen. Vlees uit de supermarkt in plaats van bij de slager die nog weet wat slachten is. Principes hebben een prijs en als je niet bereidt bent om die te betalen, dan helpt het om wat minder principieel te zijn en andere mensen daar in ieder geval niet lastig mee te vallen.

Ik ben overigens niet principieel, dat is niet goed voor hart en bloedvaten, zo schijnt het.

Nog een woord voor de klimaatskeptici

Denk niet dat het allemaal wel meevalt. Ik zou me zorgen maken over het feit dat het klimaat al reeds veranderd is. Erger nog is, dat hoewel de meeste wetenschappers het hier over eens zijn, weten zij helaas niet goed hoe en of we het nog ten goede kunnen keren. Dat we wat moeten doen, dat is zeker. Wat ook zeker is, dat met alleen CO2 reductie we het niet gaan redden.

Waar zijn de leiders die een echte keuze durven te maken en ons dan inspireren daar achteraan te gaan?