Vergeet #agile zodra je een #agilemindset hebt

Is het je opgevallen dat er veel mensen met een agile mindset helemaal geen mindset hebben die agile is. Begrijp me niet verkeerd, ik vind agile iets anders dan de deterministische in beton gegoten plangedreven manier van werken. Agile is een mindset, echter de wereld waarin wij werken is dezelfde, of je nu wel of niet agile bent. Het volgen van een agile raamwerk maakt je niet agile als de mindset ontbreekt.

De agile mindset is het gevolg van een radicale verandering in de manier waarop we naar mensen in organisaties kijken. Als je daarna in staat bent om op een niet dogmatische manier jouw organisatie wendbaarder te maken, dan ga je in de goede richting. Maar niet voordat je die radicale verandering hebt doorgemaakt. Ik heb er geen probleem mee dat je dan daarna project met PRINCE2 Agile managet, maar wanneer de stap gemaakt is vanuit een PRINCE2 mindset dan betwijfel ik ten sterkste of je mindset agile is.

Het radicale van de verandering maakt het soms bijna een spirituele ervaring en kan door sommigen als bedreigend worden ervaren. Het is een vorm van verlichting waarna de wereld niet meer hetzelfde is. Bijna onherroepelijk daarna merk je dat je op een andere manier gaat werken. Alles wordt simpeler, dat is altijd het geval bij een paradigmaverandering.

Wanneer je de agile mindset, zoals in de verschillende manifesten beschreven, hebt omarmt, dan kan je de zwaarste waterval veragileliseren. Dit komt omdat je blijvend anders naar de wereld bent gaan kijken. Het opmerkelijke hieraan is dat je agile dan een beetje gaat vergeten. Het is allemaal niet meer zo belangrijk, want wie wendbaar is heeft agile niet meer nodig.