SAMENDENKEN de sleutel tot succes en zelfsturing

Inleiding tot de wet van succes

Ik ben een boek aan het lezen dat voor het eerst in 1928 uitkwam, het is een van de eerste boeken over succes in het leven en hoe je dit kunt bereiken. The Law of Success door Napoleon Hill. Ik heb over het algemeen niet zoveel met dit genre boeken, omdat de auteurs in simpele bewoordingen met weinig inhoud veel beloven. Ik denk niet dat succes zoiets eenvoudig bereikbaar is. Dit boek is echter anders. In ca. 600 bladzijden neemt de auteur je mee naar een training die je leven wel degelijk kan veranderen. Op zijn minst houd je er een aantal nieuwe inzichten aan over.  Ik ben van plan om elke week een blog te schrijven over hoe ik denk dat je dit nu, zo’twerenegentig jaar later, kunt gebruiken om je eigen succes te bestendigen.

Het SAMENDENKEN

De wet van success (let op enkelvoud) bestaat uit 14 lessen, maar voordat we daar mee beginnen leggen we een fundament. De enkeling alleen bereikt zelden het succes waarover we het hier hebben. Voor succes heb je anderen nodig en niet zomaar anderen. Tussen jou en die anderen moet er een bepaalde overeenstemming zijn. Er moet een klik zijn, een gemeenschappelijk denken en voelen over de wereld. Napoleon Hill spreekt nu over een MASTER MIND, dat wat hij er echter mee bedoelt laat zich niet goed vertalen in het Nederlands. Een MEESTERBREIN is, hoewel letterlijk, niet dat wat hij ermee bedoelde. Dat komt omdat onze inzichten in het brein en ons taalgebruik daarover, in de negentig jaar die verstreken zijn, is veranderd. Het begrip SAMENDENKEN komt er nog het dichtste bij, zowel als werkwoord en als zelfstandig naamwoord.

Samendenken

Wat maakt dat sommige mensen hun leven lang bij elkaar blijven en dat beiden hun relatie steeds als waardevol ervaren? Wat is het geheim van een succesvol huwelijk of partnerschap? Een grote overeenkomst hoe de beide partners samendenken over de belangrijkste aspecten in hun leven. De opvoeding van kinderen is eenvoudiger als beide ouders een mate van consensus hebben. Ook zo iets simpels als de vakantiebestemming is eenvoudiger wanneer beide partners elkaar daarin kunnen vinden. Wat niet wil zeggen dat er geen verschil kan zijn, maar wel dat er overeenstemming moet zijn. SAMENDENKEN dus. Mensen die heel lang bij elkaar zijn kennen allemaal wel de ervaring dat de partner iets zegt waar zij zelf op dat moment ook net aan dachten. Dat is een vorm van SAMENDENKEN.

SAMENDENKEN op het werk

Wanneer je werkt op een afdeling, een project- of scrumteam dan is dit een belangrijke voorwaarde voor enige mate van zelfsturing of delegatie. De mensen in het team moeten een zelfde richting op willen. Moeten over bepaalde zaken hetzelfde denken. Dit is de voornaamste redenen om mensen op een scrumtraining te sturen (PRINCE2 zou ik maar overslaan, want dat is zo 20ste eeuw;-), mensen gaan daardoor dezelfde taal spreken en denken. SAMENDENKEN tussen ontwikkelaars en klant maakt het mogelijk om waarde te leveren en daardoor succesvol te zijn.

Aanvoelen, de aangeboren eigenschap

De meesten van ons zijn geboren met de mogelijkheid om de ander aan te voelen. Empathie is ons allen in zeker mate aangeboren. Een vermogen, net als taal, dat we moeten ontwikkelen. Wanneer we een ander iets ernstigs zien overkomen dat voelen we dezelfde gevoelens, als iemand blij is dan zijn we blij met die ander. Dit samenvoelen is het begin van samendenken, van op een en dezelfde golflengte komen. Wetenschappers hebben zoiets als spiegelneuronen ontdekt die ons daartoe in staat stellen. Dit maakt ieder mens een zender en een ontvanger. Als de een voelt dan doet de ander dat ook. In het SAMENDENKEN zit ook samenvoelen bevat. Denk eraan dat wanneer je negativiteit uitspreekt dat anderen dit opvangen, dat belemmert het samendenken omdat anderen die negativiteit opvangen en weer verder als een virus in het team verspreiden.

Leiderschap

De leider van de groep moet zich met name focussen op dit SAMENDENKEN (en voelen). In onze agile manier van werken nemen mensen met leidinggevende rollen belemmeringen (impediments) weg die het SAMENDENKEN tegengaan. Dat doet hij of zij door steeds weer te wijzen op de noodzaak van harmonie. De leider van nu is er een die mensen op elkaar weet af te stemmen, de gemeenschappelijke betekenis bewerkt, een bemiddelaar, iemand die een team smeedt.

En nu jij

Wat betekent dit voor jou? Stop met klagen, stop met negativiteit, luister naar de anderen en besluit dan of je daar mee kunt leven. Is het antwoord JA? Begin dan vandaag nog te SAMENDENKEN en werk aan harmonie! Als je dat niet kunt opbrengen, ga dan weg en ontneem je collega’tain’tniet de mogelijkheid tot succes.