Over 20 jaar zijn er geen bazen meer – wat een onzin

Een tijdje geleden las ik een bericht dat over 20 jaar niemand meer een baas heeft.

Wat is internet toch een verzamelplaats van grenzeloze onzin. Wat een onvoorstelbaar gebrek aan historisch besef heeft de auteur van het artikel. Zolang mensen in groepen samenleven is er een groep mensen geweest met meer macht dan de grote massa. Die mensen zijn ons de baas en bepalen wat wij, de minder belangrijke leden van de menselijke soort, moeten doen.

Het warme bad van zelfsturing, de bevrijding van de door proces gedreven managers, moet je niet verwarren met het begin van een revolutie die alle bazen afschaft. In tegendeel, uiteindelijk zitten we met een nieuwe elite die ons de les leest. Zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd gaan. Iedere verandering levert ons weer nieuwe machthebbers op. Van de managementkaste zal het genre spreadsheetschuivers waarschijnlijk verdwijnen en dat is maar goed ook, maar voor hen zal weer een nieuwe generatie bazen opstaan.

Misschien werk je in een teal organisatie, maar ook daar zijn na verloop van tijd machthebbers alleen wat meer verborgen. De boeken over de SEMCO stijl zijn vermakelijk om te lezen, maar de goede man heeft heel veel geluk gehad. Het zou me niet verbazen dat hij nu een groot deel van zijn inkomen uit lezingen verwerft. Maar goed dat is slechts een vermoeden. Terug naar het onderwerp.

Ik denk dat er over 20 jaar nog steeds bazen zijn, misschien hebben ze een andere naam. Maar verlichte despoten kunnen heel goed dienende leiders zijn.