Onlinetrainingen, vergeet het maar

Iemand die een onlinetraining doet

We werken nog geen vier weken vanuit huis en ineens is iedereen expert in het geven van onlinetrainingen. De virtuele klassen gaan als bijna gratis warme broodjes over de toonbank. Daarnaast is er een bijna niet te overzien aanbod aan onlinetrainingen. Als ik nu heel eerlijk ben, dan geloof ik er niets van. Al die onlinetrainingen, vergeet het maar.

Ik ben uitermate onder de indruk van de creativiteit en inzet waarmee de zorg de huidige crisis te lijf gaat. Ook heb ik diepe bewondering voor hoe het overgrote deel van Nederland op zoek gaat naar innovatieve oplossingen om het leven van alle dag op een draaglijke manier te leven. Maar de creativiteit van de Nederlandse opleidersmarkt, daar zakt mijn broek van af. Ik weet dat ik nu mijn eigen bed bevuil, want ik ben immer ook een projectmanagementtrainer. Toch kan ik het niet mooier maken dan dat het is.

Wat een grenzeloos paniekvoetbal en overschatting van de eigen expertise. Realiseren we dan niet dat er in deze tijden even geen geld is om externen in te huren? Dat organisaties nu de tering naar de nering moeten zetten. Dat dit waarschijnlijk nog wel een hele tijd gaat duren en dat velen van ons gaan omvallen omdat we eigenlijk helemaal geen antwoorden of toegevoegde waarde hebben. Met de beste wil van de wereld weet ik niet of projectmanagement (ik train daar in) een oplossing is, ik hoop het want dan blijf ik wel overeind. Denk nu niet dat je met PRINCE2 (daar train ik niet in) de wereld gaat winnen en al helemaal niet met dienend leiderschap (daar train ik wel in). Vergeet het maar! De wereld van vandaag is eerder het ‘nieuwe nog lang niet normaal’ dan dat dit het ‘nieuwe normaal’ is.

Wat moeten we dan doen met onlinetrainingen, hebben die dan helemaal geen waarde? Eerlijk gezegd is dat een vraag die je niet aan mij moet stellen, want ik, als trainer, heb een belang. Jij als medewerker van een organisatie moet samen met jouw manager in gesprek gaan over hoe jullie samen het beste kunnen leren. Ik denk dat deze tijd enorme kansen biedt voor mensen die hun ogen en oren wijd openzetten. Kansen om je te ontwikkelen zodat je nu en straks, als we het nieuwe normaal hebben gevonden, je kunt onderscheiden door een deel van de oplossing te zijn. Het is beter om nu even helemaal niets te doen en af te wachten hoe alles zich ontwikkelt. Je kunt natuurlijk ook dom zijn en wel een externe trainer in te huren. In dat geval zou ik deze link volgen>>