Mag het een graadje minder

Nederland gaat gebukt onder mooi weer. Na maanden zuchten als gevolg van de lage temperaturen en de veel te lange winter is de zomer in zijn volle kracht aangebroken. Gelukkig hebben we een “Nationaal Hitteplan”. Ggd’s, locale overheden en zorginstellingen gaan hun hittedraaiboeken uit de kast halen. Het KNMI geeft code geel af, gelukkig nog geen rood want dan zou de ramp niet meer te overzien zijn.

Als ik dit lees dan zou ik een code rood af willen geven over bestuurlijk Nederland. Mijn advies zou zijn, iets minder actieplannen, iets minder crisesbestrijding, want de meeste mensen zijn goed in staat om zelf in de schaduw te gaan zitten en als je zo nodig in de zon wilt zitten dan pluk je daar later zelf de wrange vruchten van in de vorm van een verouderde huid en de aan de zon gerelateerde ziekten.

Wat is het toch dat we overal een plan of regels voor hebben?

Om straks te kunnen zeggen dat we het precies volgens de regels hebben gedaan?

Om zo onze verantwoordelijkheid te ontlopen?

Sorry hoor, ook als de regels nu fout zijn, ben je toch nog verantwoordelijk.

Ik vraag me af wat al die rampenplannen, actieplannen, codes geel en rood de samenleving kosten en wat ze opleveren? Ik vraag me af of hiervoor een rechtvaardiging is te vinden? Ik denk het niet, wat mij betreft mag het wel een graadje minder.