Lijd jij ook aan het #oplichterssyndroom?

Het schijnt zo te zijn dat twee van de vijf succesvolle mensen lijdt aan het zogenaamde oplichterssyndroom, dat zijn angstige gedachten dat men ‘door de mand valt’. Als jij zo iemand bent dan is deze blog voor jou geschreven. Ik zal je maar meteen waarschuwen dat het geen meelevend verhaal gaat worden, eerder een koude en kille redenering die je oproept om ofwel je bedriegerspraktijken op te geven of om je volwassen te gedragen.

Stop met je bedrog

Iemand is succesvol in de ogen van anderen. Wanneer je dat bent, dan krijgt je steeds meer supporters, waaronder ook mensen met macht. Een lovende carrière is dan het gevolg, je wordt topmanager, superspecialist, acteur, kunstenaar, minister en ga zo maar door. Het is dan niet onwaarschijnlijk dat je op een bepaald moment zelf gaat geloven in je eigen superioriteit. Maar met dat geloof komen ook de twijfels, wanneer val je door de mand?

Wat doe je daar dan mee? Wel stel nu dat je werkelijk meer lof krijgt dan je toekomt, stel nu dat je echt een oplichter bent. Dan is het gevoel van door de mand vallen terrecht. Wat is dat dan eigenlijk een mooi mechanisme, je krijgt feedback uit je eigen psyche. De oplossing is simpel, zorg dat je dat wat men van jou verwacht waarmaakt. Studeer, experimenteer en leer.

Word volwassen!

Stel je bent terecht succesvol. Je maakt de belofte waar en toch lijdt je aan het oplichterssyndroom. Onterecht dus! Wat doe je dan? Ook dat is simpel! Heretiketteren, het is jouw innerlijke drang om beter worden, om kwaliteit op te leveren. Kortom het is een heel goede eigenschap. Het houd je scherp, jij bent iemand die het beste van het beste van zichzelf wil geven en dat, dat is niet iets wat oplichters doen. Word volwassen en stop met zeuren, je bent geen oplichter je bent gewoon super goed.