Kinderen zijn dom en veel volwassenen blijven hun leven lang een kind

Ik heb zes lieve kleinkinderen waar ik veel plezier van heb. Het is het mooiste wat me ooit is overkomen. Als opa heb ik veel meer tijd dan ik ooit als vader had om de kinderen te observeren in hun spel. Tenminste, is het eigenlijk wel een spel?

Onlangs logeerden de twee jongsten bij ons en moest ik doen alsof ik koffie dronk uit een kopje van het speelgoedkeukentje. Ineens zag ik het van een andere kant, kinderen zijn helemaal niet aan het spelen, ze zijn volwassenen aan het na-apen. Ik kan dat bewijzen, want als opa doe ik altijd (volgens oma dan) onverantwoorde dingen. Zo gooi ik wel eens dingen door de kamer, de kleintjes vinden dat leuk en gaan mij dan enthousiast nadoen. Nogal dom want ik kan mikken, zij niet;-). Ik ben dus tot de conclusie gekomen dat kinderen helemaal niet spelen maar gewoon grote mensen nadoen.

In tegenstelling tot wat je vaak hoort zijn kinderen helemaal niet creatief, ook hebben ze geen rijke fantasie, ze praten enkel over dingen waar ze geen verstand van hebben. Soms zijn ze dan grappig of brengen ons op andere idee├źn, maar dat is niet meer dan toeval.

Wanneer de kinderen groter worden, van tiener naar adolescent en uiteindelijk volwassen, dan zou je mogen verwachten dat ze zelfstandig gaan denken en de domheid van een kind ontgroeien. Maar nee hoor, het overgrote deel gaat door anderen te na-apen en daardoor blijven ze de rest van hun hele leven een kind in een volwassen lijf.

Tot overmaat van ramp zijn er dan ook nog coaches en trainers die zeggen dat we meer moeten spelen (let op na-apen) als een kind. Zo heb je bijvoorbeeld het veel gena-aapte citaat van Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Ik had een vriend die bij de Eerste Hulp werkte en een kind dat uit de dakgoot was gevallen moest oplappen. Met een gezicht vol pijn huilde ze:“Maar Pippi kon het wel.” Kinderen zijn dom en weten niet precies wat ze doen als ze anderen na-apen. Ze zijn dom maar niet verantwoordelijk daar hebben ze ouders voor.

Volwassenen die zo nodig moeten spelen (na-apen), die in allemaal onzinnige trainingen dingen doen die een verstandig mens zou nalaten. Verwoede pogingen om de ene hersenhelft te laten domineren, wat een onvoorstelbare onzin. Je hebt beide helften nodig het leven is te complex om het met de helft te doen. Gebruik de kritische vermogens niet weg, maar durf je eigen weg te kiezen en stop met het spel waarin je anderen imiteert.