Zijn projectmanagers integer

Ik moet de laatste tijd veel nadenken over integriteit en hoe de samenleving dit steeds meer vraagt aan de managers van deze wereld. Dus ook aan integriteit en projectmanagers. Ik vraag me wel eens af: zijn projectmanagers integer?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom dit in deze tijd een zaak van groot belang is.

De eerste heeft te maken met het feit dat door het internet, de sociale media, geruchten over niet integer gedrag zich snel als een virus kunnen verspreiden. Zelfs wanneer het niet op feiten is gebaseerd. Als enkel en alleen de verdenking is gewekt dan heb je het aura van graaier, fraudeur, haatzaaier en meer van dit soort predicaten om je heen hangen. De enige manier om je hier tegen te wapenen is door integerder te zijn dan integer. In alles de koninklijke weg te bewandelen. De internationale projectmanagement vereniging IPMA heeft onlangs de Code of Ethics and Professional Conduct vrijgegeven. Deze code heeft je een keur van handvatten om die weg te bewandelen.

De tweede reden heeft te maken met dat het eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn: dat je integer handelt, dat je geen spelletjes speelt, dat je anderen niet benadeelt, dat je niet over lijken gaat maar het beste met elkaar voor hebt. Voor mij is professionele integriteit: empathie, een streven naar doorlopende professionele ontwikkeling, bij blijven, eerlijkheid en ga zo maar door. Integer zijn is ook een keuze die je elke dag weer opnieuw moet maken. Soms slaag je daar in, soms niet, laten we realistisch blijven!

Maar los van dat alles is het voor mij toch vooral een gevoel. Ik voel mij integer (of niet), ik voel dat een ander integer is (of niet). Ik wil mij integer voelen en samenwerken met mensen waarbij ik een integer gevoel heb. Een gevoel dat is gevoed door ethische codes zoals die van IPMA, maar ook die van PMI, en alle andere verhalen die ik over het onderwerp heb gelezen.

Onlangs is IPMA Nederland een nieuwe interessegroep Professionele Integriteit gestart en ergens diep in mijn hart hoop ik dat dat één van de belangrijkste ontwikkelingen in ons vakgebied gaat worden. Professionele Integriteit! Zonder daar alle andere interessegroepen te niet doen, maar ik vind dat integriteit de basis moet zijn van alles wat we als (project)managers doen.

Op 3 juni was er een bijeenkomst, een kort verslag vind je in de onderstaande video: