Hoe word je wie je bent?

Op deze vraag is een simpel antwoord: “Dat ben je al!”

Ieder mens is altijd authentiek. Als je iemand liefhebt, dan ben jij dat echt. Ook als je iemand haat, dan ben jij het. Wanneer je dichtklapt bij een autoritaire manager, dat ben jij en niemand anders. Ook wanneer je in een relatie gevangen zit en het gevoel hebt dat je jezelf niet kunt ontplooien, dan ben jij het toch echt zelf.

Neem de verantwoordelijkheid voor wie je bent en kom in actie. Dat begint met de volledige acceptie van jezelf:

  • Accepteer dat je liefdevol bent.
  • Accepteer dat je vol haat zit.
  • Accepteer dat je dichtklapt.
  • Accepteer dat je je niet ontplooit.

Laat je niets wijsmaken, wuif weg, al het empatisch gewauwel waarin mensen begrip tonen voor wat je overkomt. Accepteer, accepteer, accepteer …

Je accepteert je zelf tot het punt dat je geen behoefte meer voelt om te veranderen. Tot je niet meer in vijandschap leeft met jezelf, je niet meer hoopt op een beter verleden. Het is wat het was en wat het is, niet meer en niet minder. Je hoeft voor niemand en al helemaal niet voor jezelf te veranderen. 

En dan …. dan gebeurt het, verandering komt vanzelf. Het klinkt paradoxaal maar verandering komt wanneer je niet meer hoeft te veranderen. Verandering is het proces dat door ons mensen stroomt, je hoeft er niets voor te doen dan enkel en alleen jezelf eraan over te geven. Het is het verschil tussen ja en en ja maar. Het is het pad van de absolute vrijheid. Ga je mee?