Wanneer je de media volgt dan lijkt het alsof alles fout gaat. Ik lees vandaag op de NOS site dat een vrouw in de bijstand een deel van de gratis boodschappen moet terugbetalen, dat huizen bouwen moeilijk is, de ventilatie van honderden scholen niet op orde is, Nieuw-Zeeland langer in lockdown gaat, de kazerne Zoutkamp vol zit, er een dode bij een vuurgevecht op de luchthaven Kabul is gevallen, het kabinet een verbod op trustkantoren onderzoekt, er (weer) een explosie bij een Poolse supermarkt is, honderden asielkinderen zonder ouders moeten opgroeien en ga zo maar door. Het enige positieve bericht is dat de opbrengst van MBO studenten drie keer zo hoog is dan de kosten van hun studie, maar daarna gaan we verder met een vechtpartij tijdens een voetbalwedstrijd in Nice, ook zal er op de Haringvlietbrug veel hinder zijn. De meeste nieuwsberichten gaan over wat er fout gaat, want goed nieuws is geen nieuws. Dit is een patroon dat al vele tientallen jaren door gaat.
Als je naar het functioneren van de Tweede Kamer kijkt, dan zie je een soortgelijk beeld. Kibbelende kinderen die zaken op de persoon spelen. Het gaat allang niet meer om de inhoud. Als het enige wat je hoort is dat Rutte de oorzaak van zo’n beetje alle problemen is, dat de zorg kapot bezuinigd is, dat de Jonge niet begrijpt hoe een pandemie werkt, dat Kaag meer in een vliegtuig zit dan op haar ministerie, dan ga je dat op een gegeven moment nog geloven ook. Wanneer er weer een persconferentie is, waar klip-en-klaar wordt uitgelegd welke maatregelen genomen worden maar journalisten infantiele vragen stellen, dan ga je inderdaad geloven dat er van de maatregelen niets deugt. Helemaal wanneer de commentatoren al duidend zoveel stof opwerpen dat niemand het meer begrijpt.
De vrije pers is een goede zaak, maar niet op de manier waarop deze nu bedreven wordt. Als we het dan toch hebben over zaken die stuk bezuinigd zijn, laten we het dan eens over de journalistiek hebben. Waarbij ik dan niet alleen op de NOS doel, maar ook op de kranten en de commerciële zenders. In de jacht naar de eerste met een nieuwtje sturen zij geverifieerde paniek veroorzakende berichten in de ether. Als de bedrijven die daar achter staan daar eens wat meer geld in zouden steken. De paniekerige koppen blijven hangen in onze hoofden en zo krijgen we het gevoel dat we in het einde der tijden terecht zijn gekomen. Is het een wonder dat er zoveel onrust lijkt te zijn.
Het tegendeel is waar: ondanks een wereldwijde pandemie doet onze economie het goed, valt het aantal daklozen mee en hebben de meeste armen een dak boven het hoofd en een voedselbank om de hoek. In elke samenleving zijn er onfortuinlijken die ramspoed, zij het sociaal, economisch of fysiek overkomt. Hoe erg dit ook is, het is onvermijdelijk. Nederland pakt dit in vergelijking met andere landen goed op. Kan het beter? Natuurlijk. Maar dat het slecht gaat met ons land, dat moet je niet geloven want dat is absoluut niet waar.